2018-06-26
近来荔枝角区愈来愈多特色食市,今次我试咗依间葡国菜餐厅。佢位置系系青山道一个转弯位既第一间,𠮶带虽然离地铁站远咗一啲,但正正系咁,所以做就咗一啲小店可以生存到。餐牌上小食占咗一版,系因为店主发现,多咗人钟意去佢度饮酒,所以推出多啲小食去配合。虽然我就无饮酒,不过都点咗两个小食。第一个系好特色,店主独家制作既冻去骨猪手配苹果酱。无谂到猪手可以配苹果酱,而且苹果酱调配到同猪手好夹,食出黎好特别,将猪手变得无咁腻,有一种清新。依个明显系配合香港人钟意食牛肉既菜色,蒜香炒牛肉粒,蒜味唔太浓,牛肉肉质鲜嫩,但牛肉味唔算好浓。重点既招牌葡萄牙烤乳猪,用铁板上淋上莎莎酱时仲炸炸声,乳猪超好味,皮脆肉厚,就算唔点酱乳猪已经好好味,皮香口而肉质嫩,好食过平时食到既乳猪好多。最后食埋个意粉就啱啱好喇,三文鱼墨汁意粉拌菠菜,意粉好够味,三文鱼无咩多余既调味,食到三文鱼本身既鲜味。依间系好有诚意既小店,有自己既特色,店主热情有礼,会主动同雇客倾计,亦好乐意分享依间餐厅既点滴,多一分人情味,好值得支持。