2019-03-01 99 浏览
记得小时候经常跟家人到旺角的<华香鸡>点沙姜鸡及小菜,后来全线结业实在教人婉惜。上次行经成运工厦见到<华香鸡>开分店,当然要重拾一下儿时味道~呢度既鸡有好多配搭,除左招牌华香鸡、沙姜鸡,仲有仁棯鸡、茶香鸡等等,我地点了黄酒鸡滋补一下。店主特别订制既"煲",看似一个碟但原来放在木盆上具有保温功能。上台时仲系沸腾状态,散发出阵阵酒香,鸡既味道非常吸引经常手脚冰冷既我,先饮两口鸡汁精华鸡肉嫩滑,配上金针木耳,有养血补虚之效,加上黄酒更暖胃。本来只点白饭,不过见邻桌既一"煲"饭几吸引,就试左煎黄饭煲其实感觉有点似煲仔饭,店员先用小铁铲炒松黄饭,底下既饭焦脆口且带焦香~ 店员本来推介滑蛋蚝仔,不过食左双蛋早餐怕超标,所以点左姜葱蚝仔,镬气十足,蚝仔胀卜卜且鲜甜,没半点腥味~另外清汤牛腩煲分量都唔少。牛筋够淋身,牛腩唔韧唔骚,味道刚好品尝到本身嘅肉鲜味,系唔错既选择! 留意到vip房有一围用餐,一问之下原来可预订私房菜,下次家庭聚会又多一个选择了~
上台时仲系沸腾状态,散发出阵阵酒香,鸡既味道非常吸引
经常手脚冰冷既我,先饮两口鸡汁精华
鸡肉嫩滑,配上金针木耳,有养血补虚之效,加上黄酒更暖胃。
黄酒鸡
本来只点白饭,不过见邻桌既一"煲"饭几吸引,就试左煎黄饭煲
煎黄饭煲
蚝仔胀卜卜且鲜甜,没半点腥味~
姜葱蚝仔
另外清汤牛腩煲分量都唔少。
清汤牛腩煲
黄酒鸡