2021-07-21 1617 浏览
两个人食,叫咗两个汤,一个点心,一个冷盘,一个热菜,一份面。莼菜鱼丸汤系一道清淡嘅汤,一股淡淡菜青味,苋菜口感滑潺,鱼丸系加咗豆腐去做,比较软身,鱼味或豆香都唔重。呢道菜因为系第二度食过比较出色,所以个人觉得还好,不算太突出。但未试过嘅话都不妨一试。宋嫂鱼羹入面有鱼丝、竹笋、冬菇、蛋白花、姜丝等等,入口鲜甜,鱼肉都多,食落感觉本身已经加咗啲醋,有小小酸酸地,上菜时会俾埋胡椒粉自己加,加小小食落会比较提味。小笼包皮好厚!少汤汁!可能因为葱味比较浓嘅关系,个肉馅食落似食生煎包咁。唔难食,但以小笼包黎讲就唔太推荐。秘制卤鸭呢道菜份量都适合两个人食,鸭肉本身虽然系比较干身,唔油腻,咬落肉质松软入味。卤水汁本身系比较偏甜嘅,同鸭肉一齐食,有点睛嘅作用。个人都比较钟意。油爆河虾呢道菜系先炸脆河虾再翻炒,食落唔重油都唔咸,火喉同味道都唔错,虾壳脆香,基本上都系连虾壳食,大部分都有虾膏。就算食到最后冻咗,都唔会觉得唔好食。虾爆鳝面呢个系临时加嘅,食到最后觉得唔饱,加咗个面。虾仁食落弹牙爽口,有种食到一粒粒虾肉嘅感觉。鳝系先用大火炸脆备用,之后再加入面的。酥炸后嘅鳝鱼条外脆内软,加入汤面后,经汤汁浸过嘅
莼菜鱼丸汤

小笼包

油爆河虾

油爆河虾

虾爆鳝面
呢个系临时加嘅,食到最后觉得唔饱,加咗个面。
虾仁食落弹牙爽口,有种食到一粒粒虾肉嘅感觉。
鳝系先用大火炸脆备用,之后再加入面的。酥炸后嘅鳝鱼条外脆内软,加入汤面后,经汤汁浸过嘅鳝鱼条,将原本脆硬嘅外表软化咗,增加多一层口感。但个人觉得鳝鱼条炸得有小小过火,所以食落有小小重油炸味。但唔会太影响整体。

餐厅系楼上铺,环境唔系好大,可能因为坐外面,觉得有小小嘈。整体黎讲,服务都好好,1个半钟头落嚟,换碟都有3次。觉得有好多菜式都好适合边饮酒边倾计,因为整体嘅𩠌菜味道都咸淡适中,火喉把握成熟,调味各方面都掌握得当。
2021-06-25