2023-05-07
【Metro五月好去处】早前,米芝莲公布咗由米芝莲评审员推荐嘅必比登推介名单📜 今年香港共有 65 间食肆入选必比登推介名单,而澳门则有 7 间,其中 6 间香港食肆为全新上榜🔥🔥入选必比登推介名单嘅店家,均以实惠价格提供优质美食,即让消费者以低于港币$ 400 嘅价格,享受到优质嘅三道菜式美食(唔包括包括饮料)👩🏻🍳🧑🏻🍳👨🏻🍳 而今次介绍嘅鱼事者 (北角) ,就系其中一间🐟1️⃣ 虾头油炸虾球鱼面捞($72)米芝连指南有提及嘅菜式,泰式虾球配鱼面🍝 以鱼为主题,口感几特别,面应该系用鱼肉整,口感弹牙~可以一试!另外推荐跟餐配夏菊罗汉果茶(+14),甘凉易入口,唔会苦,有淡淡花香🌻2️⃣ 芝士汁吉列猪扒鱼面捞($68)一样系以鱼面做卖点嘅主食🐟 面身幼滑,口感烟韧🍝 吉列猪扒酥脆,食落几香口,猪肉厚身啲会更好🤏🏻3️⃣ 炸鱼无薯条($28)Gimmick 小食🍟 系外型似薯条,实质系炸鱼条嘅创意小食,口感似台湾淡水鱼酥🐟🐟 个人觉得,味道同鱼面捞非常相似,可以二选其一,如果唔系会太滞/ 食唔晒~4️⃣ 扮墨西哥鱼皮($33)超有创意嘅fusion菜🔥 以本地炸鱼皮,配搭墨西哥肉米片嘅酱汁,包括
1️⃣ 虾头油炸虾球鱼面捞($72)
2️⃣ 芝士汁吉列猪扒鱼面捞($68)
3️⃣ 炸鱼无薯条($28)
4️⃣ 扮墨西哥鱼皮($33)
超有创意嘅fusion菜🔥 以本地炸鱼皮,配搭墨西哥肉米片嘅酱汁,包括自制牛油果酱、蕃茄莎莎酱🍅🥑 味道唔错,而且唔贵,推荐👍🏻
———————————————————