2023-10-17
朋友仔衬我生日带左我去旺角宜间食泰菜,宜两其实bookmark左好耐,一直都未试,今次终于俾我地试到,叫左个泰式猪颈肉沙律,泰脆炸猪手,马萨拉奶油咖喱鸡,油酥手抓薄饼,笃笃炒卜卜蚬认真嘢食方面呢,宜个炸猪手系真系相当出色,好脆,又唔会痴牙,食极都唔会好腻,唔点汁都够味,个沙律都出色,个沙律汁好惹味,食完好开胃,个卜卜蚬冇咩沙,好新鲜,劲多金不换,好食,相比下个咖喱真系比较唔吸引,好普通,又唔香野饮方面朋友叫左个好安全嘅椰青啦,好靓嘅蝶豆花椰子奶盖,蝶豆花青柠茶,而一向古灵精怪嘅我就向难度挑战,叫左个香辣菠萝梳打,一饮落口喉咙系有少少兴,但除左兴之外,佢都只不过系一杯好普通的菠萝梳打PS:今日系生日饭,都知有坐时限,唔紧要,我地食野都唔会好耐,而我朋友系我到前已通知舖系甜品上写happybirthday,可能店员心急上甜品,催系冇问题,催要上甜品,你可以直接上,唔洗收哂我d未食完嘅野,你收完又唔系即刻上甜品,仲要等左阵,咁点解唔俾我地食埋呢,好彩之后有个老小小嘅叔叔店员黎同我打完场,宜个叔叔店员系抵赞,但除左你之外,其他我揾唔到赞位
认真嘢食方面呢,宜个炸猪手系真系相当出色,好脆,又唔会痴牙,食极都唔会好腻,唔点汁都够味,个沙律都出色,个沙律汁好惹味,食完好开胃,个卜卜蚬冇咩沙,好新鲜,劲多金不换,好食,相比下个咖喱真系比较唔吸引,好普通,又唔香 野饮方面朋友叫左个好安全嘅椰青啦,好靓嘅蝶豆花椰子奶盖,蝶豆花青柠茶,而一向古灵精怪嘅我就向难度挑战,叫左个香辣菠萝梳打,一饮落口喉咙系有少少兴,但除左兴之外,佢都只不过系一杯好普通的菠萝梳打