身为牛魔王嘅老公超级钟意食烧肉,尤其系和牛!所以今次我就带左老公去食呢间好有特色嘅烧肉店,因为呢到除左有超正嘅和牛,仲有超稀有嘅「4%の奇迹」之和牛!老公食完话真系无得弹,仲要价钱好抵!而且师傅得闲时仲会帮你烧Tim! 鞍下 Kurashita Set $288 🔸铸铁烧A5挽肉配兰王蛋煎到非常香口嘅A5挽肉,外层焦香微脆而内里肉汁超丰富!配搭浓郁香甜酱汁同兰王蛋捞匀一齐食,肉味同蛋香味完美融合,配饭食一流啊!🔸黑毛和牛极上牛舌芯极上牛舌芯爽口弹牙,烧30秒就岩岩好,师傅仲会烧一烧佢个配菜,系似姜蓉咁嘅调味配菜, 夹住爽弹嘅牛舌芯食好惹味!🔸黑毛和牛脷底肉呢款和牛脷底肉真系未见过有其他地方有得食!真系好特别,口感系比牛舌芯再爽口啲!🔸A5萨摩牛极上赤身肉🔸A5萨摩牛稀有部位A5萨摩牛基本上唔使讲都知好正,先由无咁重油脂食起,所以食左赤身先。赤身嘅油脂无咁重,好重肉味,虽然话油脂唔重,但其实都系入口即化!系一款油香同肉味平衡嘅上等和牛!之后紧系要食个稀有和牛部位!呢款嘅油脂明显重好多,但估唔到肉味一样都浓!唔同嘅系入口更加即化,牛嘅油脂系口内爆发!系上上品!🔸「4%の奇迹」霜降肉🔸「4%

鞍下 Kurashita Set $288

🔸铸铁烧A5挽肉配兰王蛋

🔸黑毛和牛极上牛舌芯

🔸黑毛和牛脷底肉

🔸A5萨摩牛极上赤身肉
🔸A5萨摩牛稀有部位

🔸「4%の奇迹」霜降肉
🔸「4%の奇迹」牛肋肉
个油花系靓到好似艺术品咁,拎嚟欣赏真系唔舍得食!同咁高级嘅和牛其实可以烧熟啲,8-9成熟都无问题,反而烧熟嘅会迫到啲油脂香出嚟同靓和牛系唔会熟到韧。

霜降肉烧完之后,啲油脂肉汁系一滴一滴咁滴出嚟,仲好有焦香。食落口简直系味蕾冲激!好似食紧大拖罗嘅感觉,焦香嘅油脂同肉味系顶级!牛肋肉质会紧致一啲同肉味会多啲,但果种油花又系不得了!

🔸厚切白豚腩烧肉片
厚切白豚肉烧完会剪开一半,细细粒容易食。猪腩位置嘅脂肪位烧到好香,猪肉味浓同有咬口但唔韧。

🔸京畿道柚子嫩鸡腿
鸡腿肉嫩滑多汁,用柚子酱汁腌制过后,令鸡肉有淡淡嘅香甜柚子味!

🔸辛口味噌渍牛肠
我哋都系第一次食牛肠,比想像中好食!口感Q弹软嫩,加咗辣味嘅味噌调味,越食越惹味!

+49寿喜烧风A5和牛丼
+$49香葱温泉玉子紫菜饭

+$99 即享半放题:Suntory生啤及有汽饮品任饮;抹茶雪糕、厚切白豚腩烧肉片、京畿道柚子嫩鸡腿、辛口味噌牛肠任食
2024-11-28