2023-10-22
10月起帝逸酒店Alva House推出全新晚市自助餐以和牛同蟹做主题🐂🦀作为10月嘅头炮,我地都快手出番个食评先🥰🔥懒人整体评语睇呢到:选择几多,寿司刺身同甜品最出色👍🏻仲有生蚝🦪可惜系和牛同蟹肉嘅菜式都比较一般,主题唔突出…………………………详细点评……………………………🔻海鲜区8款海鲜包括:龙虾、龙虾钳、长脚蟹、面包蟹、蓝青口、青口、翡翠螺同虾🦐❥生蚝比较细只🦪不过几Creamy,系回本位!❥长脚蟹肉质饱满🦀,而且充满鲜味🤤!❥龙虾肉质弹牙🦞,其他海鲜就发挥正常.🔻刺身及寿司区7款刺身包括:三文鱼、油甘鱼、吞拿鱼、赤虾、鲷鱼、希灵鱼同八爪鱼🐙❥刺身肥美,特别系三文鱼同赤虾味道鲜甜😍❥寿司选择多🍣,最特别一定系三文鱼海胆寿司同吞拿鱼蓉三文鱼籽寿司杯.🔻前菜及沙律区沙律选择唔少🥗,烟三文鱼、Parama ham同芝士都有齐.🔻热荤区有几款用蟹🦀/和牛🐃做主题嘅菜式包括黄金蟹、潮式蟹枣、花胶蟹肉海王羹、蟹肉蘑菇、蟹粉小笼包、红酒烩和牛面肉、和牛野菜串烧❥可惜蟹肉同和牛嘅菜式唔突出,有啲失望😭❥串烧同天妇罗都系现场即制🍤,选择多而且好食❥即煎鹅肝都系必食🦆,肥美油润入口好香❥片皮鸭、乳
10月起帝逸酒店Alva House推出全新晚市自助餐
以和牛同蟹做主题🐂🦀
作为10月嘅头炮,我地都快手出番个食评先🥰
🔥懒人整体评语睇呢到:
选择几多,寿司刺身同甜品最出色👍🏻仲有生蚝🦪
可惜系和牛同蟹肉嘅菜式都比较一般,主题唔突出
…………………………详细点评……………………………
🔻海鲜区
❥生蚝比较细只🦪不过几Creamy,系回本位!
❥长脚蟹肉质饱满🦀,而且充满鲜味🤤!
❥龙虾肉质弹牙🦞,其他海鲜就发挥正常
🔻刺身及寿司区
❥刺身肥美,特别系三文鱼同赤虾味道鲜甜😍
🔻前菜及沙律区
沙律选择唔少🥗,烟三文鱼、Parama ham同芝士都有齐
🔻热荤区
有几款用蟹🦀/和牛🐃做主题嘅菜式
❥可惜蟹肉同和牛嘅菜式唔突出,有啲失望😭
❥串烧同天妇罗都系现场即制🍤,选择多而且好食
❥即煎鹅肝都系必食🦆,肥美油润入口好香
❥片皮鸭、乳猪同烧牛肉都值得推荐❤️🔥
❥另外仲有印度菜、Pizza同中菜,但系就冇乜特别
🔻甜品区
甜品选择超多,而且质素几好😍
❥有香蕉朱古力蛋糕🍫、焙茶Opera、榴梿蛋卷、cheese cake、芒果拿破仑、朱古力挞等等
🔻雪糕
除咗Häagen-Dazs,仲有自家制嘅Gelato🍦当中仲有榴梿口味!