2021-01-01 242 浏览
去荷里活广场行街街,想话食返个下午茶,天气好冻,唔想食面包蛋糕咖啡𠮶啲,就去咗呢间越栈𠮶度食碗粉。$40一个下午茶餐,跟饮品,特饮加$4。食品选择,香茅猪扒,鸡翼,生牛肉之类的都有,全部都可以配汤檬/捞檬/金边粉/饭。我拣咗一个胡椒猪肉金边粉,配椰汁三色冰(走甜),冇错,佢嘅椰汁三色冰竟然系可以走甜,即系佢𠮶啲豆本身系冇用糖一齐煮,而后尾先至加糖水落去饮品度。虽然餐牌话下午茶系轻食份量,我就觉得同平时喺街食一碗越南粉系差唔多大,冇叫到扣底,我都食唔晒碗粉。胡椒猪肉我都系第一次食,佢同香茅猪扒有少少似,但系有好浓好香嘅胡椒味,都几好食,值得一赞嘅系佢个汤底,牛骨汤底好清甜,食完又唔会觉得好口渴,$40响商场食个下午茶来讲,算系交到货。杯椰汁三色冰,真系有走甜,可惜啲豆就少得可怜,又多冰,椰汁味都几淡,而且𠮶啲红豆绿豆同埋啫喱条全部都系好硬,未煲淋。

2021-01-01