眨下眼又黎到第 400 篇,有时会好无心情好求其写,有时又会突然劲热衷,哈哈,真系奇怪。不过而家上Openrice睇又好写都好,都已经成为左我生活既一部份。今日系中环原本唔系想食呢间越式法包架,虽然佢都系我想食既店子之一,但又有D觉得好热气,想迟D先再黎试。点知黎到附近其他店子都无哂位,咁我又赶住返工,见呢到有位所以最后都黎左呢度啦。我企系门口已经见到大大个Openrice笑脸,原因系佢地入选左2010年Openrice既选择嘛,所以大大张Poster痴左系门口。跟住到我入去坐低,台面又有Table Stand又系Openrice,到处都系OR笑脸,唔知呢个笑脸有无成功为佢地宣传呢?入到去拎个menu睇下,望左阵就有个姐姐埋黎问我食咩,我见我一个人,唔想阻左人地D台,所以就「柄」埋一边,自己对住个窗慢慢食。呢度俾我既感觉好CAUSAL,即系无咩规矩咁,你钟意俾钱先又得,唔钟意食完再俾又得,佢都好似唔系好理你咁。佢有套餐选择,最后我就要了越式法包+小食+饮品,都系$50,都算抵食,始终系中环区㖞。我要了个越式特级法包 + 水晶虾卷 + 圆肉冰。姐姐很贴心问要不要辣椒和芫荽,我即刻耍手拧头

佢有套餐选择,最后我就要了越式法包+小食+饮品,都系$50,都算抵食,始终系中环区㖞。我要了个越式特级法包 + 水晶虾卷 + 圆肉冰。姐姐很贴心问要不要辣椒和芫荽,我即刻耍手拧头说不要呢。

饮品好快就来到了,送饮品来的是一个好SWEET的姐姐,超好笑容,应该唔系香港人,真系好钟意佢,因为佢笑容好靓又有礼貌,总之就系好Sweet sweet既感觉。圆肉冰开头饮觉得有d淡,但可能系我未搞均,饮下饮下慢慢越来越浓味,好香龙眼味,感觉好清新,而且佢仲有好多龙眼肉,粒粒都又大又甜好爽口,好喝!!!*** 不过搞笑既系我话要龙眼冰个个人问我要热定冻.... 乜冰都有热架咩??

食物由于即叫即整,所以都要等颇长既时间先有得食。先来半份小食水晶虾卷,哗,摆得好靓,感觉好似去左D靓靓餐厅食野咁。而且份量都几多呀,不过佢只系俾只叉我,令我食起黎非常论尽,散到周围都系,最后发现应该一口食哂佢系最安全既选择。佢个酱汁酸酸地,加埋好清新好开胃。D虾好细只,但虾味好鲜好出,内里再附有扎肉,檬粉,萝卜丝等等,是不错的,不过佢仲加埋薄荷叶... 搞到我食到D牙膏味咁,同我屋企只牙膏味道劲似,哈哈!!! 俾我我会想唔要左D薄荷叶就好啦。

之后又再等,等左 8 分钟到,主角终于黎啦,用个篮子装住,非常整洁。唔好睇小呢个法包,我食完非常饱架。特级法包馅料有鹅肝酱,鸡肉松,咸猪手加埋扎肉。本身个包佢地就有牛油,萝卜青瓜丝再加自制酱料。法包外脆内软,又有面包香,加埋牛油同自家酱料既味道,好食。鹅肝够香,猪手亦好味,反而唔系好食到扎肉既味道。几种食物放入口真系味道感觉真系好有层次,味道唔会过咸,加埋酸酸既青瓜萝卜丝,真系好味!!! muah*** 食到尾食到少少蒜蓉,相信系佢自家酱料既材料之一。

呢间店子小小,不过客人几多,有唔少外国人客呢。而且很多人看到它的广告也停在店子门口研究一番,相信会越来越多客人呢。这里食物好吃(虽然真的慢了点点),服务又好,难怪入选Openrice啦。吃完就满足的走了,希望下次来再可见到sweet sweet的送食物姐姐。第 400 篇就此报告完毕。=)))
圆肉冰
墙身靓靓花边