2019-09-29 2201 浏览
容龙海鲜酒家历史悠久,原来今年已经系80周年,举行左一场好盛大既80周年玫瑰金禧晚宴大事庆祝。布置重现左前身容龙别墅既场景,如果以前睇过粤语长片应该会觉得熟口熟面。当晚仲有李龙基同多位歌手演唱,将气氛推到最高点。晚宴又点可以少左乳猪?!烧乳猪最紧要当然系层皮,火过猛,皮爆得唔靓,火力唔够就起唔到芝麻皮。容龙就将火力控制得岩岩好,一睇色水就知掂,芝麻皮果然做得好松化。蒜蓉蒸大扇贝大大粒,好厚肉,加埋粉丝索哂扇贝鲜味同蒜蓉香味,软身又入味。南非鲜鲍煮出黎质地软腍,唔会太过硬身似橡胶,鲍鱼汁甘香浓郁 ,吊起鲍鱼本身既鲜味。所谓鲍翅,是指浸完后无散开,仍维持完整鱼翅状的鱼翅,呢一窝鲍翅就正正做到,鱼翅用料真系落重手。鱼翅本身难入味,所以再靓既鱼翅都要靠上汤,汤身微杰,足料又鲜甜。芝士焗龙虾系容龙既招牌菜,试过之后果然觉得非同凡响。虽然出面好多地方都有芝士焗龙虾,但容龙做法明显有分别,唔系平时拉丝芝士果种,芝士表面系炸过既,所以脆脆地好香口,里面龙虾亦都好新鲜弹牙,作为招牌菜真系当之无愧。饮宴点都会有条蒸鱼,象征年年有余嘛,咁大条蒸东星斑其实好考得起大厨掌握时间火候既功力。今次呢条就蒸得好嫩,原
当晚仲有李龙基同多位歌手演唱,将气氛推到最高点。
金银蒜蒸大扇贝
蚝皇扣南非鲜鲍
红烧肉胆大鲍翅
芝士焗龙虾系容龙既招牌菜,试过之后果然觉得非同凡响。

清蒸大红东星斑

今次呢条就蒸得好嫩,原条蒸,够哂原汁原味。
清蒸大红东星斑

金华玉树麒麟鸡既菜式名改得好有气势,而且摆盘都几有心思,呢个怀旧菜买少见少, 通常系旧式酒楼先见到。
金华玉树麒麟鸡

甜品就有宝石椰丝白兔仔同飘雪银山沙翁球,放上high tea 架特别精致。
宝石椰丝白兔仔、飘雪银山沙翁球

白兔仔既样超可爱,真系唔舍得食,沙翁而家都差不多绝迹于酒楼,因为工序又多又花时间,表面脆口,内里松软。
宝石椰丝白兔仔、飘雪银山沙翁球

晶莹燕窝冻布甸就系女士最爱,燕窝养颜又滋阴,而且亦都唔会太甜。
晶莹燕窝冻布甸

最后仲有靓靓鲜果盆,今餐真系食得超满足。
田园火龙鲜果盆
2019-09-20