2024-09-22
今日中午喺雅兰中心附近,见已经系食晏时间,谂住去返之前食过𠮶两间餐厅睇吓有乜嘢食。上到一楼俾呢间餐厅墙上面抢眼嘅宣传字句:「寻觅99分海南鸡饭」吸引住。见到当时餐厅入边都已经差唔多冇位,不过又唔系好多人喺度排队等位,为咗试吓系咪真系99分,我排咗队。😂等咗一阵就有个较隐蔽嘅位,因为用QR Code落单,唔系好需要餐厅职员帮手,呢个位静静哋仲好, 我今日当然系食海南鸡啦。我其实好唔钟意食鸡胸,不过QR Code落单冇得拣「走胸」,如果𨍭鸡髀要加$25😅,唯有希望佢哋俾我𠮶碟唔好咁多胸肉啦,好彩都唔系好多。😊碗汤望落去好多油,饮落去虽然淡咗啲,但系都okay㖞。试第一嚿鸡,原来鸡皮都可以入口即化,忍唔住连皮食咗呢嚿。😂碟上面有几嚿鸡胸,唔钟意食都唔好做「大嘥鬼」,好彩都唔系嚡熠熠好难食。😂一向食好少饭嘅我,今日成碗油饭食哂😅,我钟意佢哋啲姜蓉,好味!唔太咸而且有啲沙姜味。海南鸡豉油就唔系好甜同埋有啲「稀稀哋」,同平时一般餐厅𠮶啲有少少唔同。如果我有得选择「走胸」,我会俾90分,不过而家我要勉强自己食鸡胸,虽然唔系好难食,我都系俾唔落咁高分,88分系我今日俾佢哋海南鸡嘅分数。整体嚟讲,鸡肉质
亚参去骨海南鸡饭
整体嚟讲,鸡肉质素唔错,鸡唔会太肥,皮唔会有一层厚肥膏,油饭软硬适中味道好,加埋姜蓉更正。下次试吓问可唔可以「走胸」🤣。价钱方面,虽然冇加一,不过我个人觉得有啲贵,要提一句,佢哋净系接受电子付款,唔收现金(No Cash❌💵)。