2021-09-28
单凭个名A.T.A.S真系唔会估到系食星加坡菜。今晚收工就黎左一试。入口系地下,要行楼梯上一楼。入面装修非常光猛,以绿色同白色为主,好新净简洁,感觉舒服。餐厅明显主打酿豆腐菜式同面粉粿。餐牌有招牌菜式,小食,面条,饮品,都颇简单。第一次黎,梗要叫啲招牌菜黎试吓。招牌酿豆腐拼盘 $128招牌酿豆腐拼盘有酿茄子,酿豆腐,酿苦瓜,同酿冬菇各2件,仲有酿红辣椒同酿绿辣椒各1件,另外仲有2粒大肉丸。酿茄子好大件,吸左油,味道好好,上面块酿肉比较实而有少少脆皮。酿豆腐大大件,稔滑豆腐配脆实酿肉好夹。酿红辣椒带少少甜,好味。酿绿辣椒就少少辣。酿苦瓜的确有少少苦,入面旧肉好大旧。酿冬菇既冬菇味香浓。大肉丸外脆内实而酸味重,必须点酱食。酱料自助,酱料有酸辣酱,甜酱,豉油同青辣椒。面粉粿(汤) $78我第一次食面粉粿。面粉粿系用面粉造嘅粿仔,食落有啲似意大利云吞,其他配料有细细旧猪肉丸,咸香炸江鱼仔,好入味嘅卤冬菇片,温泉蛋一只,嫩绿菜心,炸蒜同葱。汤底似鱼汤,唔太油,都唔重口味。辣椒螃蟹酱配炸馒头 $98炸馒头一客4件,炸得外皮金黄,而入面仲系白雪雪。个酱少少辣,咖哩味浓,蟹肉粒好多,送馒头食哂都仲净返
招牌酿豆腐拼盘 $128
酱料自助,酱料有酸辣酱,甜酱,豉油同青辣椒。
面粉粿(汤) $78
辣椒螃蟹酱配炸馒头 $98
辣椒螃蟹酱配炸馒头
炸馒头一客4件,炸得外皮金黄,而入面仲系白雪雪。个酱少少辣,咖哩味浓,蟹肉粒好多,送馒头食哂都仲净返好多,居然俾我哋食到龙虾味。最后我哋送面粉粿食埋唔好浪费。
辣椒螃蟹酱配炸馒头
美禄爆炸 $58
美禄爆炸即冻美禄加大量美禄粉同朱古力脆波波,再加左一块美禄曲奇饼系上面,味道唔错,朱古力脆波波都好脆。
玫瑰露恐龙 $48
玫瑰露恐龙就系玫瑰露加大量朱古力粉。玫瑰露味道唔错,唔会过甜。
餐具自助,食完自己将餐具放返去回收架。今餐既菜式平时少食,都系几特别既一餐。