2014-11-18
温书日,都要补充能量!赤柱呢间餐厅未试过早餐,今日就去试下,外面睇好特别,好似古堡石墙,要落地牢,环境幽暗,可能切合返cave 山洞嘅主题!地方窄长,都以大石石墙装饰,桌椅简洁干净,肥髀坚持要坐面壁高櫈(贪得意),自助形式,食物以西式为主,咖啡、面包、沙律选择好多,餐牌图文并茂,方便!要先去收银落单,再坐低等店员送食物,呢样几好!唔使客人走两次,我叫一个all day breakfast同肥髀分享,餐饮叫热Mocha,仲加了一个牛角包、一支pink lemonade,收银店员识讲广东话,因为之前只有英文人,会先比我牛角包、Mocha咖啡!坐低食住面包咖啡先!牛角包--有两款牛角包,我拣了original!外层好松脆,一掂就变碎屑,外脆内软,唔系即焗但好香,好味!热Mocha--用瓦杯,拉花靓,饮一啖唔系好热(可以即饮)朱古力味唔重,咖啡香易入口,如果可以热啲就更好!All day breakfast--要等15分钟,由店员送上,托盘系金属嘅,几形格,份量大,4块火腿,唔会好咸,3条香肠,唔同尺码,最细条嘅最浓,肉比较实,其他两条肠衣易咬,3条都唔干有肉汁!鸡蛋只系好普通嘅煎双蛋,形状系
All day breakfast--要等15分钟,由店员送上,托盘系金属嘅,几形格,份量大,4块火腿,唔会好咸,3条香肠,唔同尺码,最细条嘅最浓,肉比较实,其他两条肠衣易咬,3条都唔干有肉汁!鸡蛋只系好普通嘅煎双蛋,形状系圆形,蛋白熟晒(好怕连蛋白都未熟)几片炸烟肉,好脆(硬?)咸咸香香,比肥髀抢晒,煎蕃茄,上面有芝士碎,切开多汁juicy,蕃茄肉爽口,酸酸地开胃!薯角,炒话,表面微㶶!好香!牛角包original,本来念住同肥髀一人一个牛角包,但原来好饱食唔到,攞个纸袋外卖!
pink Lemonade--食到一半先比肥髀买(唔系佢会唔食,为了饮晒樽饮料)我叫佢自己去比钱,收银小姐都好好笑容对佢,粉红色好靓,味道酸酸甜甜,开胃!
店员好有礼,解释同落单都好笑容,店员识讲广东话好帮手!落好单会连埋餐具纸巾比埋我!我叫肥髀去柜枱买饮料同攞纸袋,都好nice!食咗餐好满足嘅早餐!