2021-09-17
今日午餐想食好又唔贵,就决定黎呢间位于尖沙咀厚福街既Amitie Kitchen,呢度既精选午市套餐真系好抵食。Amitie Kitchen既平日精选午市套餐,包四道菜,分别系是日餐汤或沙律,主菜,甜品同咖啡或茶。仲可以加$10要餐包。主菜有6个选择,价钱由$88至$138不等。冻饮加$3,加$15可转特色饮品。加$30可转指定甜品。以套餐包咁多野黎讲,价钱唔算贵。除左精选午市套餐,都有午市优惠推介,全部都系肉类,跟饭,意粉或薯菜,包咖啡或茶,不过冇沙律或汤,又无甜品。 我同友人叫左一个精选午市套餐同一个午市优惠推介,另外再叫左一个side dish同一份甜品分享。泰式猪颈肉沙律(跟精选午市套餐)一上枱已经闻到好大阵泰式沙律酱味。猪颈肉两块,虽然冻冰冰,不过质感都可以,唔会太硬或太韧。沙律菜主要系罗马菜,都好脆,仲有两片仔车厘茄同洋葱丝,个泰式酱好辣,食完个口腔辣左好耐。餐包(跟精选午市套餐加$10)另加一餐包一客三件,分别系好脆不过冇乜味嘅迷你牛油包,甜甜哋嘅迷你提子卷,同都脆口嘅长条。附上一包牛油同士多啤梨味嘅果酱俾你自己搽。美国牛肉汉堡配薯条 $98 另加一美国牛肉汉堡超大个。块
泰式猪颈肉沙律(跟精选午市套餐)
餐包(跟精选午市套餐加$10)另加一
美国牛肉汉堡配薯条 $98 另加一
美国牛肉汉堡超大个。块汉堡扒劲厚,虽然熟哂,不过好稔㖞,喜出望外!而牛味都唔错,咸度配面包好食。上面仲有一块热融芝士,好邪恶!汉堡扒下面有少少沙律菜同番茄片,虽然无加沙律酱,但系一d都唔干。上下两块包都明显烘过,好香脆,仲撒上劲多白芝麻粒喺面,面包下底就搽满牛油,食落甜甜哋,好正!
薯条叫左走盐,餐厅洒左啲香草喺上面,仲细心跟左一细兜茄汁。薯条粗身,唔太热不过都好食。
纽西兰羊架(三支骨)配薯菜 $138 另加一
羊架写到明系三支骨,摆盘几好。羊架叫左三成熟,整得好嫩,完全冇膻味,闻到好香既炭火烧味道,好好食!个汁味道清淡,唔会盖过羊架本身既鲜味。可以选择配饭,意粉或薯菜。薯菜系4件薯仔,仲有西兰花,梛菜花同胡萝卜片,个汁系蒜蓉汁,甜甜地好好味!呢个价钱有咁既份量同质素,抵食!
炒烟肉椰菜仔 $48 另加一
另外叫左一份side dish。炒烟肉椰菜仔份量都唔少,梛菜仔都几新鲜。烟肉虽然唔脆,不过我钟意佢哋唔过咸,成道菜味道啱啱好。
士多啤梨雪糕窝夫 $68 另加一
呢个甜品喺黑板度见到,见系限定,必试。甜品碟有心思。窝夫份量唔算大,少少暖暖地,食落少少脆口不过都实实地。个士多啤梨雪糕球好酸,不过同甜甜既窝夫一齐食就平衡d。上面仲加左士多啤梨朱古力碎同士多啤梨酱,伴碟有新鲜士多啤梨块。
蓝莓芝士蛋糕(跟精选午市套餐)
跟餐甜品系细细件既蓝莓芝士蛋糕。虽然系送既,不过质素好好。芝士蛋糕又滑又浓,而蓝莓味适中。如果大件d就好啦。
热柠水(跟餐)
热柠水每杯三块柠檬,糖另上。
今餐特别钟意两款主菜,羊架实在系太出色。环境都可以,平日午餐时份黎,都唔嘈。虽然人多,服务都几好。午餐实在系抵食,性价比高!