2012-02-23 10 浏览
今日同埋友人过香港,因为一直没决定午餐的地点,所以在船上马上上openrice揾料,睇下有咩好野食.睇左岩心水既系applegreen同baby blue,最后同友人商量后,决定选择左后者.可能唔熟路都花左几多时间揾呢间野,搞到其实我地都ok饿.所以我地都好快咁落左order.落完就等,等戈阵发觉坐落都几舒服,另外值得一赞既系上菜ok快.而我地就叫左 "白汁波菜焗蓝贝""焗田螺""墨汁意大利饭"同埋"蘑菇汁炭烧牛扒set"先讲讲,"白汁波菜焗蓝贝" 基于食评推介蓝贝,所以我同朋友建议不如试一份,最后倾左一阵拣左呢个.出到黎卖相焗得唔错,份量十足(4~5人食用会好少少),但系我地两个人食就多左啲,可惜既系,焗没有焗的风味,食落似"煮"完再焗,我相信佢地"煮蓝贝"应该系会好过"焗蓝贝".如果真系要试焗既,牛油应该会好少少."法式焗田螺" 友人说想食,所以点了一份half,一碟6个,对于2个人真系一个唔错既选择,而本人食法式焗田螺经验很少,因为以前食过大部份都过硬,所以食饭很少会order这道菜,但系今次呢个田螺,绝对比焗蓝贝更加惊喜,岩岩焗起又唔会过左火候,好食!"墨汁意大利饭" 饭本身带
可能唔熟路都花左几多时间揾呢间野,搞到其实我地都ok饿.
所以我地都好快咁落左order.落完就等,
等戈阵发觉坐落都几舒服,另外值得一赞既系上菜ok快.

先讲讲,

"白汁波菜焗蓝贝"

基于食评推介蓝贝,所以我同朋友建议不如试一份,
最后倾左一阵拣左呢个.
出到黎卖相焗得唔错,份量十足(4~5人食用会好少少),
但系我地两个人食就多左啲,
可惜既系,焗没有焗的风味,食落似"煮"完再焗,
我相信佢地"煮蓝贝"应该系会好过"焗蓝贝".
如果真系要试焗既,牛油应该会好少少.

"法式焗田螺"

友人说想食,所以点了一份half,
一碟6个,对于2个人真系一个唔错既选择,
而本人食法式焗田螺经验很少,因为以前食过大部份都过硬,
所以食饭很少会order这道菜,
但系今次呢个田螺,绝对比焗蓝贝更加惊喜,
岩岩焗起又唔会过左火候,好食!

"墨汁意大利饭"

饭本身带少少硬(个人比较钟意饭硬一点),
唯一系芝士味太浓,如果可以再平衡d,应该会仲好d,
不过,整体都尚算唔错.

"蘑菇汁炭烧牛扒set"5成熟"

呢餐饭唯一失望既地方,个汁ok几好,牛味ok,
可惜既系肉质,我试左觉得"韧"左d.完全唔似5成熟既牛扒.

而友人系set order既"南瓜汤",佢就话麻麻.而"面包"个人觉得都ok.

总括黎讲,呢餐饭有惊喜,亦有失望.
我自己就觉得可以再去.
如果下次再食, 我应该会拣"啤酒"或者"白酒""煮蓝贝"同"焗蘑菇".
  • 法式焗田螺
  • 墨汁意大利饭