2019-07-16
有个都真系几耐无见o既朋友,上次见面o个阵佢都仲未毕业,而家已经系个才俊,年轻有为。咁约食饭当然要拣番d 符合佢身份o既餐厅啦,都系睇下steak house 或者restaurant bar 咁,最后book o左呢间bar。在场所见,平日晚上都好full,好在有book 台。餐厅有两层,地下较外面亦即系我地坐o既位置以粗石砖墙装饰为主,配上高台高凳;里面则用上酒窖色tone,d 台可以并做一齐成为长台。而虽然坐唔到上层,但我之前从openrice 睇上面有住好靓o既古典大班椅,好有private clubhouse o既style!set dinner o既是日餐汤系洋葱汤,高汤之中,突显住洋葱淡淡o既清甜。法式o既食法配上法包,浸透食用,令到只包无咁硬身更易于入口。头盘我地都叫o左半熟吞拿鱼伴三文鱼子,佢唔系日式o个只用明火烧至半熟,反而系透过熟成处理,令到口感结实如烟肉,又多种芝士发酵o个类o既气息,味道甚佳,非常推介!我地其中一个主菜点o左美式烧烤酱烤白春鸡配中东米、火箭菜沙律($278 未加一)。只鸡外层泛起油光,搽上o既酱汁浓稠而惹味。中东米睇起上o黎好似d 好细粒o既米
我地其中一个主菜点o左美式烧烤酱烤白春鸡配中东米、火箭菜沙律($278 未加一)。只鸡外层泛起油光,搽上o既酱汁浓稠而惹味。中东米睇起上o黎好似d 好细粒o既米饭,但其实佢唔系谷粒,而系将d 小麦粉整到好似饭咁,见佢再混以蕃茄同西芹粒一齐,连同上头o既火箭生菜,食落健康得o黎又几有风味。
至于另一个餐,就嗌o左法式半熟鸭胸配鳀鱼、牛油焗薯、车厘子汁($298)。肥美o既鸭胸内层仍然略带粉红,外层则煎得甘香。用上车厘子汁感觉即时high class o左一个层次,佢o既味道有d 似梅子酱o个种甜味,却又多种生果o既果香,而虽然无写明,佢仲附上另一只菠萝酱,一样咁味美。两小条鳀鱼好重腥味同埋可能加o左少少柠檬汁,比较重口味,配上焗薯正好中和一番。
跟餐有个小小甜品面包布甸,蛋香唔错,本身亦都唔会过甜。小小一间bar 都能整出decent o既多国菜,虽然价钱属于中上,但仍然都几值得。