2008-11-17
今日入赤柱揾阿婆* 之后去美利楼食饭好耐无去赤柱了, Mijas对面本来系香辣屋, 而家变左间越南餐厅wo哈哈本来系谂住去Mijas既, 结果去左试呢间越南野餐厅装潢几靓, 好有法国feel呢*拣左坐入面卡位, 因为入面靓d嘛^^扇门开住既, 所以坐入面都可以睇到出面海景4个人, 叫左3个appetizer, 3个maincourse, 3个dessert, 一杯mocktail, 一支白酒哈哈 首先我要讲左个dessert先>>>越式Coffee Cream Brulee实在太美味了!!!!!好特别的presentation, 上面有一大块啡色crisp同埋黄色crunch,,crisp好脆, crunch好松化, 呢两样野都同个炖蛋好夹!!!炖蛋好滑, 脆糖好薄好脆, 好香咖啡味面头一粒粒咖啡豆, 其实系dark chocolate黎架个碗好深, 大大兜, 都只系$48 !!! 超抵食一个人应该食唔晒, 最好两个人share食The BEST Cream Brulee I’ve ever had before !!!!!***Pineapple Crepe
今日入赤柱揾阿婆* 之后去美利楼食饭
本来系谂住去Mijas既, 结果去左试呢间越南野
餐厅装潢几靓, 好有法国feel呢*
拣左坐入面卡位, 因为入面靓d嘛^^
扇门开住既, 所以坐入面都可以睇到出面海景
哈哈 首先我要讲左个dessert先>>>
炖蛋好滑, 脆糖好薄好脆, 好香咖啡味
面头一粒粒咖啡豆, 其实系dark chocolate黎架
个碗好深, 大大兜, 都只系$48 !!! 超抵食
一个人应该食唔晒, 最好两个人share食
Pineapple Crepe with Ginger Ice-cream
哈哈都几好味* 姜味雪糕好特别
红豆芒果黑糯米
呢个就麻麻地喇…大家可以唔使叫…
黑糯米好淡…芒果好酸
好啦,, 讲返Appetizer喇>>>
春卷: 普通啦都ok好味
蔗虾: 蔗甜, 虾胶都几弹牙, 不过好似薄左d
柚子吞拿鱼沙律: 好味* 吞拿鱼边有d越南香料, 西柚甜, 个汁酸酸地, 好fresh好开胃
Maincourse>>>
古法鐡板猪肉饼: 呢个系捞埋蒙粉食既 (初初都唔知有蒙粉)
猪肉饼普通, 不过后面碟猪腩肉好好味!!! 好甘香*
黑椒炒虾球:
预左用雪虾, 不过都几爽, 越南香料重, 盖过黑椒味
鸡肉干蒙:
几好味, 系鸡胸肉不过唔鞋好好味, 汁似系沙嗲
Service好好* 好nice好好笑容*
Waiter全部唔使用纸落单, 听一次就记得晒!!!犀利
下次可以坐出面, 出面凉爽d!!!
坐卡位个椅背太直…坐成晚唔太舒服呢
今晚最开心系食左个美味既cream brulee ^v^