2020-04-25
Time for Black Series(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).相信作为学生/打工仔嘅见到呢个价钱都会觉得有啲离地,不过作为一间米芝莲一星嘅餐厅,仲入选为亚洲50大餐厅,呢个价钱都尚算亲民! 整体黎讲呢到嘅环境同气氛确实一流,感觉好似置身系一间french bistro嘅氛围下~.食物质素方面,几乎每一道菜都系冲击紧味蕾,不过以呢个价位黎讲我会期望每一个component都系出乎意料嘅好食,可惜就唔系每一道菜都做到达到呢个指标😐.🍰拿破仑蛋糕 先由全晚嘅highlight开始🌟呢到嘅Mille Feuille真系人生中食过最好食😭💓先由酥皮开始,眼见酥皮层数极多,一切落去已经听到酥皮裂开嘅声音系有几清脆利落!! 酥皮质感松化唔油腻,近乎入口融化嘅状态🤤夹住幼滑嘅吉士酱,吉士酱同酥皮嘅比例恰宜,甜度刚好~ 最后配埋梨果酱一齐食,将味道提升到另一个层次,每一啖都系味觉嘅享受😭.🐓招牌烤鸡配法式青豆用到本地农场嘅鸡只,鸡肉嫩滑多汁,即使鸡胸嘅部份都唔鞋口~ 鸡皮下镶入菠菜同蘑菇蓉,增加味道层次,可惜唔系每一块鸡肉都有👀而鸡肉本身嘅味道就较为单调,需要靠酱汁调味,所以呢到主菜相比之下就比较逊色😐不过
🍰拿破仑蛋糕
🐓招牌烤鸡配法式青豆
用到本地农场嘅鸡只,鸡肉嫩滑多汁,即使鸡胸嘅部份都唔鞋口~ 鸡皮下镶入菠菜同蘑菇蓉,增加味道层次,可惜唔系每一块鸡肉都有👀而鸡肉本身嘅味道就较为单调,需要靠酱汁调味,所以呢到主菜相比之下就比较逊色😐不过值得一提系side dish嘅青豆薯蓉,入口顺滑creamy,混入烟肉+香葱+青豆,注入咸味同时亦无盖过薯蓉嘅牛油香🤤
🦐甜虾配唐芹
呢一道菜作为头盘绝对系震惊味蕾❗️第一啖食落好似蒸蛋白,质感滑溜,配埋底部嘅唐芹啫喱,几特别嘅配搭~ 味道方面就较咸,似食紧好咸嘅鱼子酱咁,不过就唔系太食到佢嘅咸味系黎自边一种材料🤔
🐚北海道带子配柚子昆布
带子煮到半生熟,质感嫩滑,而外层由意大利云吞皮包住,口感配搭唔错😚酱汁加入柚子+昆布熬成,带点咸鲜味,更能调出带子嘅鲜味~而柚子本身带酸酸甜甜,令味道层次变得丰富🤤