2020-01-03
呢一间铺头叫做chalet,法文嘅意思系小屋咁解,所以呢一度都装修好有心思,好似一间屋仔咁,用咗唔少木头做装饰,仲有砖墙,令我感觉到真系好似睇人地法国𠮶啲渡假小屋咁。我哋叫左个set dinner 加多一个餐汤,香辣牛肉他他同帝王蟹饼配蛋黄芥末酱。我哋落咗order之后好快就送上餐汤同埋面包,呢度嘅餐汤系洋葱汤,而面包就系大厨今日亲手整嘅hand made面包。食落去个皮够脆,入边又唔好太硬。个香辣牛肉他他,肉质够晒嫩滑,上面仲要加咗啲蛋汁,令到啲肉可以更加黏,连埋一齐食增加湿润嘅感觉,面头仲要配左一块脆虾片,口感十足。至于主菜就系半熟鸭胸配提鱼。我最钟意佢个胸唔会太生,又唔会太熟,放入口感好好。条鱼亦都煎得好香,鱼皮煎到脆脆地啱啱好,条鱼又唔会腥。至于个甜品,就系日式玉子卷同法式焦糖炖蛋嘅混合体,甜甜地,好香嘅焦糖味好特别啊。