2018-09-07
中环区有好多饮野地方,好多都系细细间,或者几个人围住张细圆枱。今次去嘅呢间italian club 有舒适坐位之余,仲有多款意式料理同酒慢慢拣入到去首先见到嘅唔系一排排餐桌,而系呢个阔落嘅bar啊 weekend人比较多,我地等位时可以点住杯酒饮住等。我地嘅welcoming drink系White Sparkling Prosecco,做开胃酒真系一流啊!本人好喜欢饮呢种甜甜地,飘住淡香嘅酒,食完前菜嘅芝士,之后饮一淡,好正!呢个bar枱旁边有啲枱櫈,比你chill住等餐厅嘅灯光比较昏暗,倾计都有mood啲。细心位系枱上有橄榄油同醋,方便食包嘅时候唔驶同人争,呢啲调味嘅份量几多就几多顺带一提,个醋好好味啊!餐厅内亦有啲小corner,比朋友围威喂~呢度有意大利云吞食,亦有唔同pasta, pizza乜乜乜,款式都算多~点左个前菜, Grilled Tomino Cheese~ 我自己系好钟意食芝士嘅人黎,见到咁大旧芝士,当然相当兴奋!芝士系软身嘅,切开有小小流心,出面层外皮用火枪烧过,放入口有火炙嘅味,然后配上软软芝士,再夹面包,好简单但令人好满足啊!钟意食酸maymay同蕃茄嘅朋友
呢个bar枱旁边有啲枱櫈,比你chill住等
餐厅内亦有啲小corner,比朋友围威喂~
Grilled Tomino Cheese
Bruschetta
钟意食酸maymay同蕃茄嘅朋友一定要嗌呢个Bruschetta!!! 佢啲蕃茄多到塞满成个口啊!
用左醋去捞啲蕃茄又加左胡椒粉吊味,食落又有醋嘅酸,又有蕃茄嘅鲜同甜,同胡椒粉撞埋一齐,好醒神!
Pizza Ham n Tomoto
之后上嘅pizza都几大份下,每人食了三片,好饱不过佢嘅pizza上面嘅酱料都几稀,拎上手啲蕃茄酱系会流出黎wow 所以食嘅时候睇住啊~
个饼底唔系真系薄𠮶种,佢都好似pizza hut咁侧边厚啲有柄,摸落似面包咁松软,唔系又薄又脆,感觉比较似成日食到嘅美式pizza。
Hot Stone Ribeye Steak
唞左阵,继续食!个铁板牛上枱时真系jarjar声,而且细心地整左烘纹熟度大概五成,觉得太生就要自己就返角度,向铁板压落去,整熟啲啲。再唔系就等佢摊一阵,用铁板嘅余温逼熟旧牛了。
不过,要食到最多肉汁同肉味,就梗系一上就放入口啦!旧牛肥瘦中等,放落口时层肥膏必左啲油出黎,系肉嘅香味啊!啲油亦令旧肉更滑口
牛扒配四款橄榄油酱汁,有柠檬蒜、醋、白松露、辣椒。酱汁系每日厨师特制的,所以黎试下都无妨啊!
四款入面最钟意柠檬蒜,开胃又唔腻!
我地再嗌左红酒Red Chianti, 食牛扒,饮红酒,肉味同葡萄味,两种浓郁香味夹埋
Lasagna Bolognese
千层面最上𠮶层嘅白汁够厚同稠身,慢慢dap落去,下面嘅肉酱味至涌上黎。
可能牛扒太有冲击了,呢个食落相对冇咁特别但味道同自己喺意大利食过嘅都真系几似啊!
Traidtional Tiramisu
食埋个好creamy、底部浸住咖啡嘅tiramisu就完满结束呢个爆饱晚餐喇