2020-08-29 302 浏览
男人要求今日呢间要打先! 但容我先讲段故...话说第三波前,有日我地去长洲,计岩时间想食佢,点知佢地个日贴纸仔无开... 上星期话补完习去食,但见佢fb开1500,我地去左IFC凉左阵冷气,第二次拜访,去到都系无人,fb无讲 (年纪大,睇fb多过ig),等多左阵,心血来潮睇佢地ig先知原来疫情期间,weekend唔开... 啊~ 但我地只有weekend先去到,于是... 我就message问啦~ confirm左佢地唔开,不过都明,大家少左出去食,仲要weekend... 相信好多餐厅会选择关门,真心明白,灯油火蜡人工样样都要钱,而我相信最重要既系要准备食材,当佢fd底唔出粮,食材都唔等得啦! 但最估唔到既系... 佢地记得我呢个傻婆,岩岩星期三主动message我话今日开! 哗~ 小民受宠若惊!点都要即刻去啦!今日我1450左右去到,男人架车迟左仲要落错车,我就打机慢慢等~ 点知过左1500都未见人,开始担心... 怕男人黎到又失望(因为比较钟意食burger个个系佢)... 系报告前我message冇人应突然间醒起佢俾过个电话我,我就好无礼咁打去问... 好在只系Chef Kob
男人要求今日呢间要打先! 但容我先讲段故...

今日我1450左右去到,男人架车迟左仲要落错车,我就打机慢慢等~ 点知过左1500都未见人,开始担心... 怕男人黎到又失望(因为比较钟意食burger个个系佢)... 系报告前我message冇人应突然间醒起佢俾过个电话我,我就好无礼咁打去问... 好在只系Chef Kobe买野迟左,咁就得啦~

入正题! Btw, 型仔Chef Kobe (真心觉得型! 大家行过可以去偷窥下,当然最好帮衬埋啦!)主动问要唔要帮我地开2,实在系太细心了!

Got Crab 有蟹 $98 个餐
拿 ~ 呢个坚好食! 佢系真蟹肉整出黎既! 点解咁肯定,因为除左我为食就系因为我食到个小蟹壳,我又唔觉得好大件事,但如果可以小心尐就会更好(可能因为我昨晚自己整既paella都有少少,所以明白)~

Got Beef 有牛 $98个餐
你问我,我会拣蟹,因为呢个肉食得出系新鲜同靓肉,唔系99的汉堡扒,不过可以落多两粒盐同黑椒俾多少少味. 如果佢就咁一个扒系够味既,但因为有菜同蕃茄沟淡左,fresh左,所以个肉食到鲜味但唔够蟹咁突出

Got Fingers 有指 +$10 由薯条转"有指"
呢个都好食! 佢个鱼手指系几实,唔会一咬就散哂咁,最开心系佢refill我地个酱啊~ 以我同男人呢尐可以饮既死变态黎讲,真系好鬼开心!

薯条
朋友,呢只薯条先系薯条麻! 好食到呢... 然后好惊喜既系,佢地送多左份俾我地啊!天啊~ 如果唔系天气热食唔落咁多野,我同男人应该会争住食XD

Got Shrooms 有菇 $48
呢个后加既... 我呢...都争扎左一阵,因为都怕食唔哂,但男人话go! 咁就当然go啦!我地开头谂系大啡菇个只,点知当黎... E!? 喂!? 一粒粒既... 原来系蘑菇炸架! 呢个有惊喜,好彩叫左啫XD 不过我地都觉得配茄汁唔多夹,我食左几粒,就觉得可以试下用Gravy配,应该会夹尐同几好食!

BTW, 多谢Chef kobe放第一样野落黎个时,好贴心咁俾埋湿纸巾! 同埋呢... 唔好意思,我估同我吹水既系脑细,但我打呢篇野先发现我无问佢大名,只记得佢同我讲Chef KobeXD

真心,好食! 男人未食完已经话要翻兜,落车仲叫我打尖写呢篇先,我估... 我地会好快再食! 另外有朋友讲楼下间串烧既烧鸡皮好好食(我唔食,但叫左男人试几次都话要留肚食burger)~ 如果行开,就去支持下啦!
2020-08-29