2018-01-20 195 浏览
朋友今个月生日,就去请佢去食佢最爱既鸡煲一早就已经听过米走鸡既名堂,系近期大热既鸡煲店,所以今日就特意早d去到太子𠮶间,费事要等好耐因为餐厅晚市时间都系6点钟先开门,所以我地一去到就即刻有得入座啦。坐底即刻睇下个menu先!虽然米走鸡出名既系芝士鸡煲,但系因为朋友好钟意食麻辣嘢,而且上网睇过佢个鸡煲系会点火,好似好特别咁,所以我地最后都系选择左火焰麻辣鸡煲!落完单之后,侍应就会俾个调味架你,咁你就可以根据自己嘅个人口味,去制作属于自己既酱汁啦鸡煲等左无几耐都好快上菜,一上菜既时候其实都已经闻到阵阵既麻辣香味,但系当佢另外再倒d玫瑰露落去,再点埋火既时候,个阵酒香味真系搞到我同朋友想即刻开餐,不过我地都要乖乖地等个火熄左先食得我地今次只系叫左小辣,呢个小辣连我呢d唔系好食到辣既人都接受到,所以食唔到辣既朋友都唔洗担心!而食到辣既你就可以越级试下大辣tim la!首先讲下主角,d鸡好滑身,完全无冰鲜雪藏味,而且啖啖都系肉,份量对于两个人黎讲绝对足够!另外,鸡煲入面都好多紫洋葱,紫洋葱味道比一般既洋葱更甜,d洋葱仲要吸哂d麻辣汤汁,变得好惹味!食鸡煲点可以唔叫野饮呢,所以我地另外叫做个红枣薏

朋友今个月生日,就去请佢去食佢最爱既鸡煲

火焰麻辣鸡煲

鸡煲点可以唔叫野饮呢,所以我地另外叫做个红枣薏米蜜。
红枣薏米蜜

饮左一啖,觉得红豆味好重,令我一度怀疑究竟佢个餐牌系唔系写错左,应该系红豆薏米蜜先岩,不过饮到最后既时候,就见到原来真系有红枣系入面!无论个名系咩都好,无可否认既系,呢渣野真系好足料,而且又可以去水肿(女士必叫!)

另外我地仲叫左三样野,比较推介既系黑松露蟹子鱼面同埋手切和牛。

杂菇拼盘
黑松露蟹子鱼面

黑松露蟹子鱼面其实就唔似食跟面,而系条状既丸咁,鱼面本来已经有黑松露同蟹子系入面,爽口弹牙,如果嫌黑松露味唔够都唔怕,因为佢仲有一碟黑松露同埋蟹子比你自己添加落去,口味由你话事!
手切特级霜降和牛
而和牛就唔洗讲咁多啦!钟意食牛肉既你无可能错过!d油脂分布平均,入口虽然唔系话入口即溶,但系都好淋身,而且牛味好浓郁,一般普通既肥牛完全无得比!而且唔会有雪气味,厚薄刚好,绝对值得一试!

总括黎讲,友人都好满意呢餐生日饭!除左食物质素好,侍应既服务都好好,完全照顾到食客既需要,下次有机会会再试埋佢个芝士鸡煲

2018-01-17
庆祝纪念