2022-10-26
假日唔使返工,瞓到自然醒,懒洋洋食返个brunch,就系最好的放假态度!荃湾Odelice位于西铁站上盖海之恋商场,位置就脚方便,餐厅空间感大,装修具法式风情,相约朋友食返个精致嘅早午餐,闲聊日常,实现慢活周末!餐厅有室内位置,被植物同装饰植物墙包围,可以远眺海景,不过当日天色唔系咁好,所以都系坐返室内!➺➺班尼迪克碗$160可以用「香」字去形容成个菜式,用刀𠝹开水波蛋,荡漾嘅蛋浆流出覆盖下面成个松软嘅面包,整体食落去又滑又充满蛋香,碗上涂抹咗一层烟熏过嘅茄子蓉,包围住食物,三文鱼都有烟熏过,茄子加上咗香草,令到食物有浓浓嘅香烤味道!➺➺半只龙虾炒蛋$258作为龙虾控嘅我见到「龙虾」两个字,已经被深深吸引。菜式用上两块大大件完整、唔会散修修嘅龙虾肉,食落口充撑住口腔,肉好爽,慢慢咀嚼,食到龙虾肉嘅质感!加埋好滑嘅炒蛋、牛油果粒、洋葱粒嘅唔同质感,配搭得唔错!➺➺法式可丽饼$75呢间餐厅嘅可丽饼都几出名,厨师将朱古力酱、花生酱、大量果仁片、糖粉,放埋一齐,呢个甜品嘅味道已经冇可能唔符合水准。可丽饼整得又薄又烟韧,趁佢啱啱整好仲暖暖地嘅时候,加埋雪糕一齐食,𠮶种又暖又冻嘅感觉特别刺激味蕾!
➺➺班尼迪克碗$160
➺➺半只龙虾炒蛋$258
➺➺法式可丽饼$75
➺➺牛油果、香蕉、燕麦奶沙冰$48
质感好杰,饮落去有好重牛油果味,跟住又涌出淡淡的香蕉味,沙冰占嘅份量唔多,唔会饮落去令到牙齿冰镇,但感觉又几健康!
➺➺椰香咖啡沙冰$46
就咁闻已经闻到椰香同浓郁嘅咖啡味,同样沙冰唔会抢咗饮品嘅重点!
**设加一服务费