2019-01-10
朋友话呢间冰室啲嘢食唔错同埋价钱合理,决定去跟佢食怀旧嘅港式冰室。因为早早放工,18:30到人唔系太多,唔洗等位就入座了。望望MENU,都几多茶餐厅小菜简,我朋友推介食冰镇咕噜肉同埋黑椒牛柳粒,不过我最后简左黄金虾球,糖醋鱼同烧薯牛粒。佢比左个足料例汤比我地饮,冇味精,对于无汤水饮既人真系小确幸。饮完唔会觉得口干!黄金虾球(HKD98): 当中我最爱既就系黄金大虾球,弹牙鲜虾配上咸蛋黄真系好正,有咸蛋黄得黎层皮重系脆卜卜,配饭或当小食,再加支啤酒真系一流! 爽糖醋鱼(HKD 88): 外脆内软既鱼,外皮超脆口,酱汁甜酸适宜,食得出好新鲜!好味,钟意食鱼既朋友唔好错过!烧薯牛粒(HKD 98) : 牛柳粒大大粒, 牛味十足,口感软腍,薯仔外脆内软,加上蜜糖、黑椒又点会唔好味啊 !同啲黑椒汁一齐炒,都冇整林个外皮,食落去外皮都好脆,薯仔就炸过配以蜜糖,十分饱肚。呢到份量都几大碟,我地两个食到好饱,包晒饭,𩠌,嘢饮,例汤估唔到三个𩠌都咁大。听名以为系普通冰室,但其实晚市都系会有小菜,一般小菜款式当然会有,但亦有不少菜式都较为特别,例如黄金虾,冰镇咕噜肉等等⋯⋯ 所以在村内人气都几高,晚市总是
听名以为系普通冰室,但其实晚市都系会有小菜,一般小菜款式当然会有,但亦有不少菜式都较为特别,例如黄金虾,冰镇咕噜肉等等⋯⋯ 所以在村内人气都几高,晚市总是特别热闹!
今晚同妈咪落楼下撑枱脚,简简单单叫左两样𩠌[憨笑]
干烧榄角班片: 班片件件都沾满榄角,比起来味道浓些,厚身啖啖肉份外有口感
烧薯牛柳粒:
必叫! 牛柳粒大大粒, 牛味十足,口感软腍;薯仔外脆内软,加上蜜糖、黑椒又点会唔好味啊 !