2021-10-01 51 浏览
新蒲岗其实唔太多出名嘅美食,唔会令你山上水远入去食。今日见完客,客人告知我一定要试依间个个街坊嘅no.1 日本餐厅。咁我就去试下食间新蒲岗嘅街坊收收埋埋嘅餐厅。劲大雨,去到爆哂,要等位。冇错,系爆哂,入面都坐到廿几人,系新蒲岗平日差唔多下午3点都爆哂。事后先知仲要冇特别嘅下午茶特价时段,咁嘅时间都爆哂,我建议大家买外卖算。menu 好多野简,影唔哂。寿司,刺身,炸野,烧野,日本应有嘅野佢都有。不过大家黎只有一个目的,就系食海胆。果d 餐汤沙律气水唔特别讲可以讲嘅系 沙律个dressing 好食,有麻酱。个汤足料,有几粒蚬系入面。爆担丼$168系咁嘅民生小店,依个价钱唔系大家日日都食得起嘅价钱,但系食依个set 系十分超值。净系食d 海担都回本。海担,日日唔同,佢下佢果日比咩海担你。我果日食到嘅好似系加拿大同墨西哥海担,其实香港好小食。因为多数都唔好食,唔新鲜同有怪味。依间系有我系日本食到嘅水准,唔臭冇怪味。同劲多。劲靓倍化带子吞海担$88唔够喉,就叫依个带子同海担一齐一野咁入口个感觉好正,好有化学作用。好fresh 著感觉。总之依家野就系新蒲岗嘅神店
新蒲岗其实唔太多出名嘅美食,唔会令你山上水远入去食。
咁我就去试下食间新蒲岗嘅街坊收收埋埋嘅餐厅。

劲大雨,去到爆哂,要等位。

menu 好多野简,影唔哂。
寿司刺身,炸野,烧野,日本应有嘅野佢都有。

不过大家黎只有一个目的,就系食海胆。

日式餐汤
和风沙律
提子气水

果d 餐汤沙律气水唔特别讲
可以讲嘅系 沙律个dressing 好食,有麻酱。
个汤足料,有几粒蚬系入面。

爆担丼
净系食d 海担都回本。
海担,日日唔同,佢下佢果日比咩海担你。

依间系有我系日本食到嘅水准,唔臭冇怪味。
同劲多。

劲靓