2024-01-08 219 浏览
难得唔洗凑小朋友一日,梗系揾埋朋友仔一齐食晚餐喇~好耐无食日本野喇!今次黎到位于尖沙咀厚福街既一间高质日本料理餐厅-德美寿司。德美寿司以新鲜、高品质嘅寿司而出名,系中价位日本菜,款式应有尽有,味道又唔会马虎。-德美海胆鱼生饭呢款系招牌鱼生丼,有海胆、三文鱼、帆立贝、油甘鱼、蟹籽、三文鱼籽、虾、蟹柳,超丰富!玉子烧印上【德美】两只字~好精致!整体鱼生饭味道浓郁,每一啖都系享受~-寿司类今次我地order左油甘鱼寿司、帆立贝寿司同埋妈咪好好好钟意食既火炙左口鱼边寿司~油甘鱼食得肥美无筋,帆立贝大大只不过不失,左口鱼边寿司鱼油口感丰富,好好味!-三文鱼腩刺身一份有六件,大大件鱼腩!油脂丰富,好满足!-洋风鳗鱼班戟呢款系和洋fusion既一品料理,一客四件。软绵绵既班戟皮代替紫菜同埋饭,包住牛油果、芒果、鳗鱼、南瓜加埋沙律酱,酸酸甜甜好开胃呀~-清酒煮蚬今日天气有啲转凉,我地决定叫一个热辣辣既锅,所以拣左清酒煮蚬。清酒味唔会好浓,但蚬肉好肥美,我地一只接住一只咁食,好快就清哂食锅蚬~-手卷类我地分别叫左带子沙津手卷同埋海胆手卷,如果曾经食到好难食既Uni可能真系会以为都怕左,但今次食到既海胆都

德美海胆鱼生饭

-德美海胆鱼生饭

油甘鱼寿司、帆立贝寿司、火炙左口鱼边寿司
火炙左口鱼边寿司

寿司

-三文鱼腩刺身

一份有六件,大大件鱼腩!油脂丰富,好满足!

-洋风鳗鱼班戟

清酒煮蚬

-清酒煮蚬

带子沙津手卷、海胆手卷

-手卷类

我地分别叫左带子沙津手卷同埋海胆手卷,如果曾经食到好难食既Uni可能真系会以为都怕左,但今次食到既海胆都好鲜,不过手卷建议快少少食,始终紫菜摆得耐会开始淋。

估唔到仲有饭后,今次系芒果奶冻,芒果酱唔会好假,奶冻Q弹弹咁好好味!

餐厅装潢以日式木门及窗棱设计,座位舒适而且用餐环境优雅,令人可以好舒适咁倾计,成间餐厅都好热闹。仲有客人带左清酒坐系Bar枱用餐,感觉好似置身日本咁,气氛好好呀~临走见到有BB櫈,下次带埋阿仔一齐食!
芒果奶冻
2024-01-05