2023-09-03 290 浏览
讲到日本名物,又点会少得天妇罗!但要做出一份出色嘅天妇罗并唔简单,要够香脆、不可过油、炸得恰到好处想食好味嘅天妇罗并唔需要去到日本咁远嘅,去湾仔利东街就已经食到喇!来自日本嘅金子半之助,唔单止系日本人气过江龙咁简单,仲连续7屈荣获日本全国天丼金赏,而系东京日本桥本店总是大排长龙,今次来到香港分店,吃饭时间都要排一阵队,等大约15分钟很快就安排入座,店员先奉上黑豆茶、热呼呼的很好喝虽然餐牌上选择只有天丼、上天丼、江户前天丼、特选天丼…. 但已经足以令我觉得有选择困难症最后拣咗店员推介嘅特选车海老帆立贝天丼和软壳蟹天丼。天丼上桌时真的令我眼前一亮,炸物堆得满满的、份量十足!配料很丰富有车海老、帆立贝、小柱鱿鱼天妇罗饼、荚豌豆、海苔和半熟蛋,吃得出食材新鲜帆立贝炸得外脆内软,有口感天丼set还附有味噌汤和渍物,真系十分丰富
而软壳蟹天丼就一样有咁多配料,除咗软壳蟹仲有海老、小柱鱿鱼天妇罗饼、荚豌豆、海苔和半熟蛋每一种炸物都很好吃的,再淋上美味的秘制酱汁,甘甜的味道配上日本米饭,真系吃唔停口!

帆立贝炸得外脆内软,有口感

天丼set还附有味噌汤和渍物,真系十分丰富

• 车海老帆立贝天丼
  • 车海老软壳蟹天丼