2019-09-04
早几日去长沙湾个边做野,突然闻到好香既卤水味,望下边度传出黎先,见到一间挂住一只只肥美既鹅,只只都好有光泽。再望望又有一只只冚住盐既乌头,我个肚打鼓啦。望入铺头,明明时间尚早,先6点零,但已经好多食客,又有d 系等外卖嘅。心谂甘旺场,一定好好味,好彩同朋友两个等一阵就有位坐。入黎之前我地都有两目标架啦,鹅片、乌头。虽然铺头人多,但老板娘好好人,有推介,乌头本身谂住叫热食,但老问娘建议冻食既会比较鲜甜原味。另外再推介我地食蚝仔粥,样样都真心好味。冻食乌头唔单止系所讲既鲜甜原味,而且肉质嫩滑,再流出黄油,入口鱼香四溢,唔点酱都好正。而𠮶碗镇店蚝仔粥,大大碗份量十足,而蚝仔粒粒饱满粒粒鲜味。粥裹面配料亦相当丰富,有肉碎,鱼仔,葱花,莞茜等。鹅片拼生肠,鹅片肥瘦适中,卤得相当入味,啖啖肉,而生肠爽口弹牙。钟意食咸蛋黄既我,仲买左包咸蛋黄鱼皮食,鱼皮脆咸蛋黄香。👍
钟意食咸蛋黄既我,仲买左包咸蛋黄鱼皮食,鱼皮脆咸蛋黄香。👍