2021-12-13
上两个月食咗都系Grand Hyatt嘅茶园自助餐非常高质,喜出望外听人讲Grand Cafe都有返咁上下水准所以趁staycation试一试结果就令我失望啦.餐厅款式种类系多嘅自助餐基本食物,刺身、冻海鲜、中西热荤、甜品一定齐晒不过好食嘅真系唔多,先讲咗啲失望位.失望位一:煎鹅肝食过茶苑嘅煎鹅肝,鹅肝好香配埋脆多士食好好味未食之前,谂住都系同一间酒店质素应该差唔多点知块面包系林㗎,食落去一啲都唔脆小插曲职员煎完鹅肝上碟后会放上架(张枱有两个架),而另一个架亦都放咗一碟鹅肝然后加个牌写住sample搞到好混乱,都唔知拎唔拎得个职员见到我哋企喺度,唔友善嘅态度问:「要乜阿?」答佢话想要鹅肝,佢就回覆:「咪喺度啰」再反一反白眼所以拎完一次都唔想再食.失败位二:海南鸡名过其实上网睇话呢度啲海南鸡好出名所以佢个自助餐有得任食海南鸡,啲人就话好抵食因此我对佢期望都好高然后食完…坦白讲咪同出面栢档(连锁式海南鸡餐厅)差唔多啰都唔知话栢档质素高,定grand cafe唔系特别好食啲人捧到话,块皮系脆Errr…食完咪又系咁唔系话唔好食,只可以话好一般.讲完失望位,讲啲好食又有印象.好食一:中式炒龙虾龙
非常高质,喜出望外
听人讲Grand Cafe都有返咁上下水准
所以趁staycation试一试
结果就令我失望啦
餐厅款式种类系多嘅
自助餐基本食物,刺身、冻海鲜、中西热荤、甜品一定齐晒
不过好食嘅真系唔多,先讲咗啲失望位
失望位一:煎鹅肝
食过茶苑嘅煎鹅肝,鹅肝好香配埋脆多士食好好味
未食之前,谂住都系同一间酒店质素应该差唔多
点知块面包系林㗎,食落去一啲都唔脆
小插曲
搞到好混乱,都唔知拎唔拎得
个职员见到我哋企喺度,唔友善嘅态度问:「要乜阿?」
答佢话想要鹅肝,佢就回覆:「咪喺度啰」
再反一反白眼
所以拎完一次都唔想再食
失败位二:海南鸡名过其实
上网睇话呢度啲海南鸡好出名
所以佢个自助餐有得任食海南鸡,啲人就话好抵食
因此我对佢期望都好高
然后食完…坦白讲咪同出面栢档(连锁式海南鸡餐厅)差唔多啰
都唔知话栢档质素高,定grand cafe唔系特别好食
啲人捧到话,块皮系脆
Errr…食完咪又系咁
唔系话唔好食,只可以话好一般
讲完失望位,讲啲好食又有印象
好食一:中式炒龙虾
龙虾弹牙,龙虾汁调味适中
系食完会想再拎嘅菜式
同埋refill都算快,so far全晚冇乜点吉过
好食二:云呢拿千层酥
记忆中茶苑冇呢一款甜品
千层酥好松脆亦好友牛油香,配埋云呢拿忌廉食,好味
好食三:雪糕
Grand Cafe & 茶苑其中最出名就系自家制雪糕
食咗椒盐啤酒味、芒果糯米饭味
睇到个名好似好奇怪,但食落去真系有个名所讲嘅味,同埋系好食嘅
雪糕好滑,拎完要快啲食唔系好快融
Grand Cafe自助餐虽然好多嘢食,但大部分都好一般,然后记得好食嘅真系得三款
同埋做厨房𠮶班态度真系唔多得,门面𠮶班就正常,执枱都好快
不过食完之后真系有啲后悔点解唔拣茶苑
对比茶苑,两间价钱差唔多
虽然茶苑食物款式冇咁多但最少每样都好食
坐又坐得舒服啲,职员态度又友善啲
下次都系食返茶苑算