2017-12-25
今日同朋友咁岩去开九龙城,就决定系果到食埋野,九龙城比人既印象大多数都系果到有好多泰国餐厅,想揾泰国野食去九龙城系一个好好既选择,原本我同朋友都谂住揾间泰国餐厅食下,估唔到行行下既时间比我地揾到一间食西餐厅 - ENJOY EAT!!于事我地就决定去试下佢!!入到去职员就即刻为我地送上餐牌同介绍佢地既特色晚餐 (MAIN DISH)- 乳猪餐。 经过一轮既介绍,我地再睇下餐牌,发现除左店员推介既食物,仲有好多其他既选择,包括pasta﹑Pizza﹑Lasagna﹑risotto同steak etc,可以话系应有尽有!!头盘我地就叫左一份蒜蓉包同法式焗田螺。蒜蓉包大大件,焗得岩岩好,香脆可口,而且蒜味同香草既味配合得岩岩好,唔会比人有唔平衡既感觉。法式焗田螺既味道亦十分好,不过个人认为如果少返少少油既话就更好。虽然话田螺先系主角,但系下面做底既薯蓉亦都不容忽视!!!薯蓉入口非常CREAMY ,调味亦都做得好,非常好食!!洋葱汤饮落都可以品尝到啖啖洋葱既甜味,不过咸味就差少少。主菜我地就简左"意式黄金乳猪" (1/4只),虽然话就话得1/4只,但系其实十分大碟。乳猪食落去用我地平时食开果D
头盘我地就叫左一份蒜蓉包同法式焗田螺。
主菜我地就简左"意式黄金乳猪" (1/4只),虽然话就话得1/4只,但系其实十分大碟。乳猪食落去用我地平时食开果D中式既乳猪好唔同,乳猪皮冇咁厚身,但系都十分脆口。因为腌料既关系,味道亦都唔一样,加上佢提供既酱汁,酸酸甜甜。另外亦有D菠萝作为伴碟,食完乳猪再食返旧菠萝就唔觉得有好溜既感觉。
除左Main dish,我地仲叫左个"意大利火腿黑松露野菌长通粉",分量十足,未必个个人都钟意黑松露既味,但系如果你钟意食黑松露,E个长通粉就岩晒你啦!!白汁充满黑松露既味道,加上Parma ham既咸味,配合埋长通粉三样一齐食,果种味道可以话系笔墨难以形容!!
因为估唔到长通粉同乳猪既分量咁多,我地仲叫左一个"鲜番茄水牛芝士紫苏叶pizza",pizza系铺头自家制既,皮薄而且香脆,芝士味唔会太重,唔会抢晒其他配料既味,味道亦唔错。