2015-12-17
爱丽斯梦游仙境,我谂好多人都听过呢个童话故事,今日就去咗 Alize Noire de Nova 食饭,个名真系好 fantastic。叫咗个晚餐, 先上头盘,香煎牛舌配芝麻汁,牛舌煎得㶶㶶地,好干身香口,入口好松软,点埋芝麻汁,好味道。餐汤叫咗杂菜汤,名符其实,真系好多杂菜,酸甜味道啱啱好,不过唔够热,要扣少少分。主菜㨂咗,西班牙黑毛猪配苹果烧汁,颜色好sharp,摆得好靓,靓到唔舍得切落去。配菜有好滑溜嘅薯蓉,煎得小小㶶嘅蕃茄,仲有青荳,三种颜色加埋,令人胃口大开,主菜黑毛猪好大嚿又厚身,咬一啖,肉味好香,有少少肥油,几好味,可惜应该系煎得过咗火,肉质有D实,如果可以松化番少少,就系一个抵食夹大件嘅养眼美食。甜品叫咗 Rosemary cream brûlée,因为自己对 Rosemary 味道情有独钟,而且配搭都几新鲜,再加上系厨师推介嘅,梗系要食啦。 面层嘅焦糖好香脆,布甸好香蛋味同好滑,但系 Rosemary 味唔强,反而唔知点解,食落口,味道有少少似 Ginger cream brûlée,加多咗一份滋润同暖胃,不过,个 size 好似 mini 咗D,唔系好够喉。食完饭,
近排因为工作关系,成日都会离到北角,但始终对于我离讲都系几陌生,所以喺度揾嘢食就好似寻宝咁,有时的确会有意想不到嘅收获㗎。