2024-07-11 1758 浏览
主打开放式厨房设计📐,亦系香港第一间用原木材🪵同直火烧烤🔥嘅Fireside,更加系入选世界百大扒房之一💯。一入门口就见到放满餐厅精心挑选嘅环球靓肉窖🥩,今次直接坐喺Bar枱,可以近距离欣赏厨师嘅厨艺🧑🏻‍🍳。〰️🍽️ "Carabinero" Scarlet Cardinal Prawn Flambadou | 💰368 ✨依个烧西班牙野生红虾绝对系全晚嘅Highlight,当晚有3个Size可以拣,分别系中($268) 大($368) 特大($468),我哋得2个人所以就拣咗大。首先大厨会将红虾开边放入特制嘅石砖炉烤焗,之后再将煮滚嘅牛肉脂肪滴上去,令到成只红虾更加油香。入口肉质好似刺身咁好有弹性,而且虾头有满满嘅虾膏,食落浓郁鲜味好出,真系超级好味❤️。 🍽️ Homemade Smoked Butter & Sourdough | 💰48依个面包系服务员见到我哋嗌咗西班牙红虾之后推荐我哋加点嘅,酸种面包整湿后放入石砖炉焗,再配合自家制嘅烟熏牛油,食落十分软熟,加埋啲虾膏更好食,不过如果再热多少少会更加好。 🍽️ Burnt Brittany Lobster Roll, Smoked Sa

〰️

🍽️ Burnt Brittany Lobster Roll, Smoked Salmon Roe, Black Brioche | 💰288✨
竹炭面包上面放满龙虾肉,加埋三文鱼籽同烧过嘅蛋黄酱,层次丰富好满足。

🍽️ Grilled Bone Marrow with Oscietra Caviar | 💰458
第一次食铺满鱼子酱嘅牛骨髓,再用烧过嘅迷迭香垫底,食落去系满口油脂仲有咸香,不过两个人食真系好腬,同埋如果配搭嘅系面包而唔系饼干感觉上会更加适合。

🍽️ Mayura Station "Chocolate Feed" Australian Wagyu M5 OP Rib | 💰238/100g 💰1475
本身好期待依个牛扒,因为介绍嘅时候系话用朱古力喂饲,而且话牛味系比较浓郁嘅,咁我哋就叫咗5成熟,切开之后系好靓嘅粉红色,但系食落嘅时候无和牛嘅香亦都无”朱古力”味,咬落仲有少少韧,好似唔系太特别,或者其他熟成肉会更好。另外值得一提嘅系我哋拣完食边款牛之后,服务员会将切好咗全生嘅牛扒拎比我哋睇同埋影相,之后仲会拎啲唔同设计嘅刀出嚟比我哋自己慢慢拣。

Caramelized Almond Parfait, Mandarin Gel, Smoked Ecuador 68% Chocolate
🍽️ Caramelized Almond Parfait, Mandarin Gel,
Smoked Ecuador 68% Chocolate | 💰118
依个亦有啲惊喜,本身以为会系好重好重嘅杏仁味,但食落又唔会,软雪糕嘅质地加埋酸酸地嘅柑橘啫喱同烟熏咗嘅朱古力酱,系几特别嘅。唯一觉得嘅系上面块焦糖太甜,食到最后有啲涸喉。

🥂Max.f Richter Riesling Mosel | 💰118
🥂Arzuaga Chardonnay | 💰128
🍷Alto Moncayo | 💰178
🍷David Duband Hautes Cotes de Nuits | 💰198
我哋分别拣咗2杯白酒同2杯红酒,4杯我哋都好满意好啱心水,佢哋酒嘅选择都几多,如果大家去食嘅时候可以问返服务员介绍返。

〰️
❣️当我哋坐低咗之后就有服务员过嚟介绍菜式🍴同埋牛肉🥩,等我哋了解到唔同产地🗺️同熟成日期📆嘅分别,再拣返自己想食嘅🥄
❣️值得一赞嘅系当我哋食完晒所有菜式之后🔚,服务员就会帮我哋执干净张枱,再影一张即影即有做留念📸
❣️今次未有机会试到市面上比较少见嘅本地熟成马友🐟,下次再去会试埋依个餐厅之一嘅招牌菜🆗

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🌸 服务 🌕🌕🌕🌕🌕
🌃 环境 🌕🌕🌕🌕🌕
💰人均 ~$1800
📍Fireside
中环砵甸乍街45号The Steps ‧ H Code 5楼

🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰🟰