大埔[林村新村]★Forest cafe倒数通完顶咁济,搞到今日成日都浑浑噩噩。谂住训醒近近地揾间cafe慢慢坐下hea下谂下2016年大计,点知训到唔想起身最后5点先去到(出发前打去问间cafe系6点闩) ..系林村新村站落车过条马路,见到均益士多向右手边条小路行,行2-3分钟就见到右手边既树林之中有间白色既小房子,成功到步。唔怪之得叫forest cafe,真系比唔少大树包围住。cafe有分室外同室内位置,室内空间比较细,大概可以容纳10个人。装潢切合主题以木系家私为主,墙身油上白色同浅蓝色加添一分柔和感 cashier既另一边有d怀旧装饰,其中最耀眼莫过于个盾甲人同埋果部黑胶唱片机 成个感觉舒适得黎都几型仔。室外除左有绿色太阳伞遮蔽既长木枱,原来系正cafe隔离仲有间小小既private room,果度有梳化坐添嫁好似好正,不过我地到步果时比一大班人霸占左噜 。。最后见凉凉地就拣左个室外位坐,点知坐坐下发现好多蚊比人咬左几啖,虽然后尾staff拎左蚊香黎都无唛太大改善 始终都系树林之中,可能拣室内会安全d。望一望menu先发现原来食物既选择都几少下,仲以为起码有all
大埔[林村新村]★Forest cafe

成个感觉舒适得黎都几型仔。
。。
始终都系树林之中,可能拣室内会安全d。

望一望menu先发现原来食物既选择都几少下,仲以为起码有all day breakfast食添,原来主要都系burger/snacks/dessert
好彩个人唔够训消化得慢都唔会好肚饿,嗌d轻食都应该够既。
- Cappuccino(原价$35,跟burger+$30):
Cappuccino
拉花唔知系失左手定点,唔系好睇到系咩图案...不过系咁鬼眼训既情况下饮到一杯微苦又有香浓咖啡香既cappuccino已经好满足,精神为之一振
系就系细杯d但起码唔会话太多泡。

- Picadilly Chicken Burger ($65):
Picadilly Chicken Burger
轻食份量。burger既馅料简单,除左一大块连皮鸡扒,就只有2片蕃茄同少量生洋葱。个人都几偏爱个面包,胀卜卜得黎口感够实唔系空气包,仲因为沾左d洋慕味斋食都好香
(面包控mode)鸡扒应该系用沙嗲汁腌过都几惹味,鸡皮好似煎得好香但状态不佳唔敢食,去皮后发现鸡扒偏瘦,不过薄薄地几好唔会食到滞(但男仔食就可能唔够饱。)
d薯角好普通
,好彩有茄汁/芥末酱点下;沙律菜加左d黑醋同橄榄油,够爽口好fresh

- Banana waffle($40):
Banana Waffle
同样都系轻食份量只有2块小小既格格waffle。卖相唔错但食落都几失望下,疑似落左好多糖偏甜,口感唔够松软又无唛蛋香,感觉上有D似系叮热番系超级市场卖果d冷冻waffle
 好彩隔离既香蕉够香甜,好味道

虽然食物唔太讨好,但咖啡真系唔错,又追加多左杯latte。
- Latte($35):
Latte
钟意佢用依个透明双层杯,可以清楚睇到咖啡唔同既layers
同样香浓美味,只系比cappaccino更milky。个人就钟意cappaccino比较醇厚既口感
埋单$170/2ppl。
可能太迟黎坐得一阵就要走人,又拣左有蚊既室外位,无办法好好享受佢既卖点environment,感觉上性价比唔太高。
始终都系新开业,食物方面有进步空间都系好事,希望佢地会不断改善
仲有值得一赞既系d staff都好helpful
加油!