2023-09-09
曾几何时fusion菜系香港都盛行过,各国不同味道混埋一齐就叫fusion?定系分唔清边个国家既菜就归纳为fusion菜?今晚就试下新开既fusion fine dining,晚餐系8道菜式既testing menuHouse Wine拣咗Lumà Grillo白酒,酒体偏薄,入口少少甜,几清爽Starter已经好似甜品咁精致,店员每道菜都会介绍,建议先食Parma Ham配出汁啫喱,咸甜咸甜嘅味道好开胃帆立贝青瓜冻汤上面淋咗啲紫苏油,淡淡既紫苏味同青瓜都几夹最后系味道最浓既赤海虾配水牛芝士呢道菜系我今餐既favourite💕明太子酱酿满咗成个黄瓜花,而且炸得好香脆,一啖入口(好热! 真系超级满足慢煮嘅和牛舌肉味好浓,铺面既酢渍口感清脆酸甜日本富富富米制成嘅risotto口感绝对唔输意大利米,鲍鱼肝炮制而成既沾酱有肝脏独特既浓郁味道,绝对锦上添花!穴子焦脆既外皮上面洒满咗山椒粉,加上蕃茄干煮成既茄蓉,有辣感得嚟越食越开胃,鱼肉质感都好嫩滑和牛好juicy,但最惊艳到我既系酷似芝士既大根!特意烹调完之后,加上芝士焗香酱汁系蚝豉制成,咸香得嚟有蚝既鲜味自家制既长崎蛋糕配上绵蜜既红豆蓉,大啖
帆立贝青瓜冻汤上面淋咗啲紫苏油,淡淡既紫苏味同青瓜都几夹
最后系味道最浓既赤海虾配水牛芝士
慢煮嘅和牛舌肉味好浓,铺面既酢渍口感清脆酸甜
酱汁系蚝豉制成,咸香得嚟有蚝既鲜味
自家制既长崎蛋糕配上绵蜜既红豆蓉,大啖入口系吃得到的满足感呀💕
四小味甜品相当精致!尤其呢粒迷你糖渍栗子可丽露🥹太可爱了吧!
培茶cream超浓培茶味,加上酥脆既饼皮为整餐晚饭加上完美句点🥰