2021-11-28 637 浏览
今次个menu 系参考日剧grand maison Tokyo (木村𠮶套)第一个小食系menu无既鱼子酱海胆多士⭐️⭐️⭐️⭐️个鱼子酱好香,呢个小食个精华系个鱼子酱🤤,海胆味俾鱼子酱抢左😫,所以唔算好岀蟹肉烤玫瑰花批⭐️⭐️⭐️⭐️✨配酒 :La reserve d estoublon rose2019玫瑰花瓣有轻轻烤过,会闻到淡淡既玫瑰花香,蟹肉好鲜甜!🤤个饼底有放海苔,食到海苔、紫菜𠮶类既味,另外支rose系偏淡身既,配完野食再饮系有厚左既感觉🤤Prawn with herbal Cous cous⭐️⭐️⭐️⭐️配酒:Rose nicolay 2019未食过cous cous,几得意,好似食紧小米既感觉,配埋虾肉食,味道会重dd。支酒vivino4.1分,呢支rose比前一支厚,同道菜match,不过就唔觉有互相加乘烤焗响螺配沙律⭐️⭐️⭐️⭐️✨配酒:Riesling Grand cru rangen 2009本身应该用海胆,不过依家唔当造,就用左螺。螺肉同蟹肉一齐焗,好香,蟹肉d鲜味好岀,好重,螺肉食到系爽口,不过螺肉应该偏清甜,系俾蟹肉d味cover左d,可能配返海胆会正d,期待下次食既系配海胆🤤呢道

第一个小食系menu无既
鱼子酱海胆多士⭐️⭐️⭐️⭐️

蟹肉烤玫瑰花批⭐️⭐️⭐️⭐️✨

配酒:Rose nicolay 2019

烤焗响螺配沙律⭐️⭐️⭐️⭐️✨
本身应该用海胆,不过依家唔当造,就用左螺。
呢道菜重味,配返支重口味d既Riesling ,支酒好丰富草本味,少少矿物味,唔会俾道菜抢左d味,反而中和返少少草本味,容易多少少入口

主菜我今次选择鹌鹑⭐️⭐️⭐️⭐️✨
因为我唔想全晚饮白酒rose😂
配酒:Regnie grain & granit 2018
个鹌鹑有惊喜!有少少似食紧乳鸽,比一般食既乳鸽嫩滑d,少油d,只系我觉得个份量细d,想食多d😂
支酒系偏薄身,tannic少,都几酸既红酒,食完再饮,支酒系会厚身左,同埋无咁酸。

甜品系crepe suzette⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
配酒:Domaine Boucabeille Rivesaltes Ambre Hors d'Age(fortified wine)
甜品既橙味好岀,酸酸甜甜咁,配埋支加烈酒,2个都甜,夹埋黎食反而中和返d,2个都会无咁甜,对于我呢啲唔太好甜既人黎讲,正🤤🤤🤤

我最like甜品同甜酒个match🤤