2016-10-16
屋企人同我庆祝生日,生日我大晒,交畀我话事,我决定去尖沙咀"The Cafe"大擦一餐!是日携老带幼到达酒店,一入大门口,蛮有气派的,难怪大侄女低声跟我讲: 呢度好靓呀!接著大家坐长长扶手电梯上大堂,仲畀我地野生捕获"叶刘淑仪"议员呢!她非常亲民及nice, 还挥手跟我地say hi添!The Cafe位于二楼,侍应生安排咗window seats畀我地,窗口位置景观麻麻,而餐厅装潢亦比较普通,跟整栋酒店有点格格不入啊!开始buffet时间喇……冷盘: 美国生蚝,size适中爽口,带点咸味!膏蟹,蟹盖好多膏,丰满味美!大侄女咁细个已经好识食,猛咁食膏!蟹肉饱满结实!长脚蟹够鲜美!虾、青口都唔错!刺身寿司: 三文鱼肥美!北寄贝爽口!吞拿鱼有鱼香!厚甜蛋好味道!腐皮寿司好好食,势估唔到啲寿司饭粒松软又唔散呢!热盘: 鹅肝多士,煎得香浓,厚切兼入口即溶!烧羊胺,有少少膻味,但肉质香嫩腍滑,蘸上烧汁,更为滋味,眼见有好多客人帮衬!烧牛扒,薄切肉味浓,蘸上黑椒汁及薄荷酱后,惹味非常!吉列炸虾,炸粉薄,松脆好味!虾饺烧卖,亦唔错!蒸鱼,一啲都唔腥唔过咸,鱼肉滑溜!紫薯鱼块,啖啖肉!鸭胸,肉质细嫩!
开始buffet时间喇……
USA Oysters
热盘+甜品
热盘+甜品
甜品蛋糕
雪糕窝夫
侍应生细心问我地想几时上生日蛋糕,我地话13:30喇。估唔到送嘅靓靓生日蛋糕系Tiramisu,仲系原个上添!女侍应仲主动提出帮我地影合影,非常贴心!蛋糕非常幼滑浓郁,全场至正甜品!大家始终食咗太多美食,到呢刻,再好食都要食剩一件,实在有点儿浪费!由于只限堂食,眼见大部分生日客人,都只系切食一小件就唔要,好鬼嘥啊!唔怪得香港地咁多㕑余了……
靓靓Tiramisu生日蛋糕