2022-09-20
🎏隐世铜锣湾居酒屋小店🎏坐落于Lee Gardens二期旁边嘅渣甸坊 原来收埋咗一间居酒屋小店 舖头外面放咗好多个灯笼 入到去装修完全令人有种返咗家乡嘅感觉😍-🐟鳕鱼干 $32烧到脆身有少少炭香味嘅鳕鱼干 最啱成为开胃前菜 送酒一流-🪸海草沙律 $65由海带 青瓜丝 洋葱组成嘅沙律 好fresh好清新 加埋胡麻酱同海葡萄 一啖食晒就好似去咗冲绳咁同阳光海滩玩🌊-🍤紫苏梅酱沙咀鱼天妇罗 $42天妇罗面粉浆啱啱好薄薄一层包住沙咀鱼 师傅手势几好好干身 唔会油淋淋 就算等我哋打完卡 张隔油纸仍然干身-🐠马友一夜干 $280一夜干烧得恰到好处 外皮脆卜卜鱼肉仲系好Juicy 充满油香 两三个friends一齐share就最啱 😋-🍙茶𣸣饭 $48饭团烧到有饭焦香 配合冇味精嘅鸡汤 最啱饮到微醺嘅时候 绝对系暖胃解酒comfort food-🐮牛脷芯 $98 有别于日常食到嘅厚/薄烧牛舌 呢次嘅牛脷芯除左有酥脆嘅外层 仲有啖啖充满肉味滑嫩嘅内芯 油香充足😍-🐣鸡翼一夜干 $36🐷紫苏豚肉卷 $36🌿大葱鸡肉 $38三款串烧各有特色 鸡翼同鸡串外皮干身肉质保持肉汁 豚肉卷油脂分布平均 好香口 唯一
🐟鳕鱼干 $32
🐮牛脷芯 $98
🐣鸡翼一夜干 $36
🐷紫苏豚肉卷 $36
🌿大葱鸡肉 $38
三款串烧各有特色 鸡翼同鸡串外皮干身肉质保持肉汁 豚肉卷油脂分布平均 好香口 唯一系调味有少少重手 要叫番杯sake先得🍶
🍗免治鸡肉棒 $40
要打卡点可以唔叫免治鸡肉棒 配上甜酱油同蛋黄 入口咸咸甜甜 香口得嚟又充满蛋香
🍨豆腐 $24
唔好睇小呢啲一串豆腐 佢有住好似台湾臭豆腐一样嘅酥脆外皮 入面仲有淡淡高汤 配合甜面豉酱 好match好新鲜
🍶清酒煮蚬 $68
上菜嘅时候已经闻到好香嘅酒香 本身仲以为系比较淡味嘅汤底 点知原来系有牛油香嘅汤底 蚬肉好鲜甜 加埋海带提升左鲜味嘅层次👍🏻
📍花街道酒处
铜锣滟渣甸坊48号采佁阁地下4号舖