2018-07-07
元朗系绝对有好多嘢食,不过你又有冇谂过系元朗食日本嘢?唔系放题仲要系Omasake㖞!我今晚特别订咗呢一间餐厅可以话一流!呢道每晚只系招待几个客人!入去坐好之后就会问你有啲咩唔食得因为始终都系佢哋发版!开始师傅已经开始切呀Wasabi鲜淮山同千本渍萝卜!然后师傅开始每片八爪鱼脚咁切!每次师傅都喺度介绍佢做紧乜嘢将会食啲乜嘢!八爪鱼第一次见到每只有成8-10KG嘅脚!去皮之后只抓片加咗酱油,吸盘加入柚子胡椒!吸盘爽口都胡椒清新但带点辣!有我最爱油甘鱼上面加柚子味酱油唔肥但鲜再有网烧油甘鱼油腩!哗啲油甘到,我冇谂过烧小小仲好食过生食咁多,佢系会令到啲油容得快啲系口!烧青鱼我以为系又”鞋”又有鱼腥味。点知佢话系用稻草烧其实唔系全熟仲有啲生!做出嚟一啲都唔腥!食完啲热菜Waitress攞咗一碟已经拆晒肉出嚟嘅冻北海道海蟹肉上面加上蟹膏、旁边仲有碟醋!膏正唔洗讲啦原来点啲醋系可以带出蟹肉甜味!到我地平常人都钟意食嘅Toro 师傅话Toro系背脊到胸口位置所以红色嘅肉系慢慢渐变色嘅!Cama Toro,鱼鲛位置,师傅问我食唔食得啦如果食得Wasabi就可以放多啲因为啲鱼油系会令到Wasabi有种甜
Cama Toro,鱼鲛位置,师傅问我食唔食得啦如果食得Wasabi就可以放多啲因为啲鱼油系会令到Wasabi有种甜味!果然系完全唔需要咬下一放入口就入口即融!真系回味无穷!
好大只又肥生蚝呀系石蚝!有小小海水味咸咸地,配冲绳水云(入面有醋,水云即系海草)又一清新菜!真系refreshing!
香鱼、整条鱼煎出黎慢慢食,出面好小食到,都几多肉!
到Sushi有 伊左目(岩海苔),加酱油!沙甸鱼,青柠汁(老实讲沙甸鱼我净系谂起罐头今次食生嘅沙甸鱼都几特别)!北寄贝好过瘾师傅出嚟拍一下北极贝然后北极贝佢识郁㗎!原来拍一下后肌肉收缩系会好食啲、证明几新鲜!赤绿鱼、系关西鱼王!加上柚子胡椒同饭入面有柚子皮!sushi 最后想三文鱼子寿司可以清一清之前柚子胡椒啲辣味道!
重头菜式我期待已久海胆杯!用上北海道钏路马粪海胆!师傅简直好重手多个大半板嘅海胆放喺上边!下面有小小饭上面加海胆再加上一只鲜虾做点缀!鲜到你唔信,不知几想师傅俾埋个半板我食!
食完个海胆有少少溜就上件白身鱼手卷加千本渍!果然又一refreshing 手卷!
然后再上白身鱼汤!佢哋将所有鱼头鱼骨煲成鱼汤,一啲都冇鱼腥味对女士们仲好好骨胶原嘛!哈哈!
好唔舍得呀到最后啦日本蜜瓜个waitress仲问你可唔可以喷啲Whiskey上去呀!谂都冇谂过佢完全唔觉得有酒精味,食落去好甜好香又会有whiskey味!