2024-04-01
中环嘅餐厅应该多不胜数,就如银河星宿,宇宙间来去自如,来往如驿。选一间好啲嘅地方食扒或者食Fine dining,应该就与举头望天一样,有难度,但并非不可做到。选一间farewell餐厅,可能更难,因为系会给人记一辈子的回忆。幸好这次的回忆不错,选了一间好倾偈的餐厅,服务又好,食物都水准甚高,这间是在大馆附近的La Parrilla steakhouse。未叫嘢都已经有前菜俾我哋,佢哋自家制嘅面包都做得唔错。前菜有是日精选汤,牛肉他他,芝士再加上沙律,基本上应有尽有,我选择咗汤,朋友选择咗热溶芝士,全部都俾到你合理嘅预期值。由于今晚好早晚饭,所以我自己冇叫到扒,叫左Entrana sandwich,thin skirt呢个部位都算唔错,肉味几浓,简单加上蕃茄同蔬菜嘅Baguette,绝对系一个精美有余嘅午餐。我极力推介C小姐食butchers cut,不过最后佢话惊食唔晒,选了carbs De Res嘅Hanger steak,不过佢比较喜欢熟,所以选了medium well,而且又唔会过熟,炭香一流,呢个系绝对出色的一个扒,我觉得胜过上次Hugo的出品。Side点了汤同薯条,全部都好
La Parrilla steakhouse。
未叫嘢都已经有前菜俾我哋,佢哋自家制嘅面包都做得唔错。 前菜有是日精选汤,牛肉他他,芝士再加上沙律,基本上应有尽有,我选择咗汤,朋友选择咗热溶芝士,全部都俾到你合理嘅预期值。 由于今晚好早晚饭,所以我自己冇叫到扒,叫左Entrana sandwich,thin skirt呢个部位都算唔错,肉味几浓,简单加上蕃茄同蔬菜嘅Baguette,绝对系一个精美有余嘅午餐。 我极力推介C小姐食butchers cut,不过最后佢话惊食唔晒,选了carbs De Res嘅Hanger steak,不过佢比较喜欢熟,所以选了medium well,而且又唔会过熟,炭香一流,呢个系绝对出色的一个扒,我觉得胜过上次Hugo的出品。 Side点了汤同薯条,全部都好唔差,唔会虎头蛇尾。 可惜时间唔够充裕,因为工作嘅关系都系匆匆来去,虽然唔系好长时间,但系都讲咗好多其他工作以外嘅嘢,farewell嘅意义,可能都只是仪式感,因为未来不是不见,只是告别的仪式,或者未来才有机会再见。
又或者,对这个地方对这里的人物都是短暂的告别,祝你和你们都一切安好。