2018-05-14
久违嘅LAB EAT,今日终于可以试到喇!我哋订咗7点钟,当然要准时到达餐厅啦。餐厅位置尚算方便,喺美丽华酒店沿著金巴利道一直行,见到间七仔就到,其实喺正间七仔后面。入到餐厅店员非常殷勤招待及安排座位,之后望望Menu。先Order两杯Cocktails,”Lab Eat Punch”加杯”White Peach Cooler”。跟住Order食物,首先叫两个汤,分别系”龙虾汤”同”黑松露磨菇汤”、一份Seafood Platter、一份鹅肝、一份Dry Aged Porterhouse 36oz、最后一份甜品”Lab Eat Dessert Platter”。等咗大概10分钟Seafood Platter先到,一放底见到放喺顶层嘅西班牙红虾刺身非常大只,有一大两细,红虾好新鲜多肉而且虾头多膏。跟住再试试个生蚝,先落少少柠檬汁,因个人觉得柠檬汁可更带出蚝嘅鲜味。只生蚝一食落口真系好新鲜,加埋浓厚海水味真系停唔到口。其次海鲜拼盘上嘅鲍鱼、刀贝蚬同翡翠螺,当然全部都一样咁新鲜同好腍,鲍鱼同翡翠螺好有咬口,刀贝蚬好甜而肥美。食完海鲜后饮品亦奉上,两杯饮品都带有少少酒精,Lab Eat Pun
食完海鲜后饮品亦奉上,两杯饮品都带有少少酒精,Lab Eat Punch系士多啤梨味而White Peach Cooler故知然系白桃味。两杯都好Fruity同易入口,相比下White Peach Cooler酒味会比较重少少,唔太好酒精嘅可选择Lab Eat Punch。
稍后龙虾汤同磨菇汤都到喇!个汤未放底已经闻到香味,卖相都几好。龙虾汤味道好浓郁,饮啖汤带啲龙虾肉都可算是一种享受;黑松露磨菇汤好Creamy,饮第一啖时黑松露味道喺口中徘徊,而且磨菇味亦浓厚,两种味道夹杂可谓天衣无缝。另外有小法包喺食物嚟之前已安排好,有法包点下汤食都唔错㖞!
下一道菜系鹅肝,鹅肝好厚兼酥味重,配上脆脆及果酱,食哂整件都唔觉太漏。
我哋期待已久嘅Dry Aged Porterhouse 36oz终于上场,一嚟到时真系震撼,虽则早知道系36oz但见到时无谂过咁大个Portion。放底后急不及待要试下(餐厅已替客人切好),块扒Medium烧得好香,肉质非常腍同Juicy,点上少少Gravy令肉味更出。另外配上蕃薯条,可点黑松露盐,其实啲牛肉点黑松露盐嘅味道都几特别㗎!呢个Portion啱哂四人一齐食。
食饱正餐后甜品系时候出场,我哋Order咗Lab Eat Dessert Platter。朱古力球肉放满分子雪糕,用液态氮烟雾弥漫的制法好特别,跟住再敲碎个朱古力球,又有得食又有得玩,据说朱古力球系用比利时73%朱古力制造。另外有一球伯爵茶雪糕,呢个做得出色呀,重奶味而且好滑。Platter上亦配上Macaron同缺饼,令呢个甜品添上唔少色彩~
题外话/补充资料:
LAB EAT Restaurant真系令食客充满惊喜,食材新鲜之外,烹调方法亦上佳。店内环境舒服及店员招呼周到,正系情侣拍拖、三五知己饭聚一个非常好嘅选择