2016-03-10
要踢走Monday blue最直接就系放工去食好嘢!朋友睇中左呢间Chateau Aqua嘅新鲜生蚝platter好耐!好似话单叫都要成$65只架!platter 有半打$318 同一打$628 ! 咁真系叫platter抵啲㖞~ Oyster Platter (6pc) $318店员介绍说所有生蚝均来自法国。而且仲系即叫即开!会保留返蚝内的海水,也不会用水清洗,保证做到每只都新鲜可口,原汁原味。我地拣左以下三款生蚝 :- Ostra Or 好好好新鲜!! 因为保留左壳内嘅海水,所以较出面一般食到嘅重咸味同矿物质味。质感鲜美爽口,十分滑溜! 呢个嘅after taste比较short lasting and clear finish.- Pousses外形较修长和窄身,比起Ostra Or较重泥土和矿物味,口味较浓after taste亦较为持久, 感觉比Ostra Or更重海水味。但系因为够新鲜,食落口好fresh好creamy, 好似啱啱喺海到捞上黎即开即食咁。- Special Claire我反而比较喜欢这品种,海水和矿物味比前两款轻。新鲜肥美之余连柱位都好有咬口,好Crea
Oyster Platter (6pc) $318
我地拣左以下三款生蚝 : - Ostra Or
好好好新鲜!! 因为保留左壳内嘅海水,所以较出面一般食到嘅重咸味同矿物质味。质感鲜美爽口,十分滑溜! 呢个嘅after taste比较short lasting and clear finish. - Pousses
外形较修长和窄身,比起Ostra Or较重泥土和矿物味,口味较浓after taste亦较为持久, 感觉比Ostra Or更重海水味。但系因为够新鲜,食落口好fresh好creamy, 好似啱啱喺海到捞上黎即开即食咁。 - Special Claire
我反而比较喜欢这品种,海水和矿物味比前两款轻。新鲜肥美之余连柱位都好有咬口,好Creamy & juicy.
Smoked salmon with baby asparagus $68
- 首先啲沙律菜好爽甜新鲜,餐厅更特别选用比较幼身的泰国芦笋,口感好嫩而且完全冇渣,好好食。
- 而烟三文鱼则每块都带有浓郁的烟熏香味,惹味又creamy! 真系食多几块都唔会厌。
- 就连底部嘅沙律酱同黑醋酱汁都做得好好 ~ 同食物相当配合,令人胃口大开。
Pan Fried Foie Gras with Black Truffle Pate $88
- 厚切香煎鹅肝配黑松露酱! 块鹅肝真系大到好似块扒咁! 煎到表面焦糖色带小小㶶,油香四溢,外层香脆惹味,内里软滑而充满油份,而且还是微暖的,感觉好幸福呀!
- 同样地,沙律菜好清新,可以清一清鹅肝留在口腔的油腻感。另外底部有数片煎香了的苹果片,又几特别㖞~ 煎香左嘅苹果片表面带有小小果糖,食落甜甜地,但中间依然保持爽口,做到好食又清爽,用黎配鹅肝呢个idea几好~ Baked codfish in Provence Style $268
- 呢道烤鳕鱼柳做得相当出色! 异常地鲜嫩美味。鳕鱼柳外皮焗到金黄香脆,再撤上炸脆粒粒令口感更加丰富。 而鱼肉则是又白又嫩,好似系清蒸出来的质地一样。肉质非常非常滑溜! 加上鱼皮本身的油份,简直是入口即溶! 食得出鱼肉好新鲜,扒开后片片分明又够juicy *v* 配返个意大利香草汁,超级美味 ! 另外呢间餐厅嘅伴菜真系做得几好,一点都唔马虎。而呢碟嘅焗薯真系好香口好好食 ! 如果有得单点我应该会点 XDD
Porcini Risotto $188
- 哗... 牛肝菌意大利饭配大大块parma ham...好邪恶呀...坦白讲系好啱我口味,有时去D正宗意大利餐厅食risotto都会觉得有点太生太硬,而呢间嘅厨师为左迎合返香港人口味,会专登煮得腍D,粒粒都软棉棉好有咬口,啱晒我。呢碟意大利饭份量唔算好大份,但就用料十足,大大粒的杂菌几乎每一啖都有。而D菇仲要系好新鲜多汁,就好似系刚啱采摘咁,好有菇味。个白汁就煮得好香浓,吸收晒牛肝菌同其他杂菌嘅香味,重点系个汁唔会煮得好干,足够包围每一粒米饭之余仲有小小净。真系每一啖饭都好香好creamy !
而另一卖点 - 特大Parma ham略为咸左D啦,有小小抢左意大利饭嘅色彩。建议ham嘅份量可以细返D,或者转用干嘅ham可能会好小小。再唔系块ham可以分开上,配返块哈密瓜,食食下饭又咬一啖感觉应该会几正 XDD
Tiramisu $58
- 有别于一般的tiramisu,呢款中间有较多whip cream,口感也偏甜,缺了点咖啡粉和rum酒味。但都算唔错好食。
侍应们都非常热情友善,服务我们的男孩会不时来询问用餐情况、食物质素等。而且很乐意提供点菜建议,令整个用餐环境很舒适休闲,轻松愉快。