2013-12-09
朋友们开了呢间餐厅, 我身先士卒, 帮衬下. 帮衬几次, 就叫我写食评. 哎呀, 好食就自然一传十, 十传百. D朋友系咁叫写下啦写下啦. 以我十年营商经验, 我坚守 "饭香就自然有人黎食" 既心态. 唔写! 但系去到寻日......试左呢个黑松露炒蛋多士之后. 真系要写下心声.寻日同班friend相聚下午茶. 我之前次次都叫鸡扒饭. 冇理由呢个钟数食, 惊俾人笑! 我问餐厅经理, 女经理识左我十几年, 知我心意, 第一句就话鸡扒饭. "唔好玩我啦...!" 我见到个餐牌, 黑松露炒蛋多士, 好似四十蚊. 好, 杀你! 有件事我要先交待清楚, 我唔知道黑松露系D咩! 冇印象, 认为佢系唔好食既野. 我谂到时难食, 我女人会帮我K.O.佢. 几分钟时间, 黑松露炒蛋多士加冻柚子蜜出现系我面前.系, 的确黑松露唔系我口味, 但我唔抗拒. 我女人出现之前, 黑松露冇佢份. 但我认为最刻骨铭心既, 系....炒蛋! 我每次食新野之前, 我会先欣赏, 之后幻想下碟野既味道, 食落去应该会有咩野口感. 但系一食落去个炒蛋, 竟然系 "暖笠笠" "好滑"! 同我既期望落差太大
呢种滋味, 就谂起林峰系演唱会讲既 line up my life. (Light up my life先至啱)
之后, 班friend点左两碟西多士. 好食, 绝对唔会食到成口油!
有人吹下吹下, 有人食下食下, 咁就过左一个好满足既星期日下午.
题外话/补充资料:
呢间餐厅除左可以饮饮食食, 一道玻璃窗之隔就系Salon, 星期日上午摇身一变系间教会 (基督教). Light up my (your) life!