2024-06-02
平时系湾仔返工都有留意呢间新开既烧肉餐厅 Luigi,但一直都冇机会试~今日同朋友系附近行完街终于可以试下佢地既dinner set😋 餐厅因为系今年新开,系台湾过江龙,主打日本烧肉,装潢都十分新净简约,环境都舒适🥰 今次我地叫咗新出既 「 和牛而立 |We will Wagyu 」Dinner Set (挑战价$598/位) 👅 个Set CP值高 已经包咗多款A5 和牛、松板豚肉、鸡肉、海鲜同蔬菜!餐厅Menu都有分2个价钱,原价同挑战价,分别系原价有Staff帮手烧而挑战价就系自己烧。值得一提系餐厅Staff都好Nice 好详细同我地介绍每款菜式同烧肉方法,亦当有烧肉手册,自己烧都完全唔洗怕掌握唔到火喉🥳餐厅都有好多款酱料提供,最特别系有黑松露酱、盐昆布、日式盐葱都系出面烧肉餐厅比较少见~「 和牛而立 |We will Wagyu 」Set • 前菜|日本A5和牛刺身、招牌极生牛肉佐帕玛森起司 本人第一次食和牛刺身,本来都有D怕,但食落易入口仲有小小奶香味😋两个人都好快清晒。而个面包吐司因为烤过 超香~ 配埋生牛肉同帕玛森Cheese 食完好开胃 • 烧肉 | 日本A5和牛
「 和牛而立 |We will Wagyu 」Set
• 前菜|日本A5和牛刺身、招牌极生牛肉佐帕玛森起司
• 烧肉 | 日本A5和牛月见金砖 🌟、美国厚切牛舌
Staff都有介绍餐厅所有烧肉都系即叫即切 可以保持新鲜度。本人钟意A5和牛月见金砖,配鸡蛋汁食用,烧完油脂满溢,加上厚切啖啖肉 好邪恶😋 我地都升级+$100 叫左份厚切牛舌,配青柠汁食清新解腻
• 烧肉 | 日本A5和牛牛小排 🌟、日本鸡松阪、松阪豚
推荐必点A5和牛牛小排!!Staff都话系招牌,烧完肉质嫩滑+A5和牛油脂,有小小入口即溶,每次食完一块都好满足👅一份都有8块 绝对够食! 个Set都包咗鸡肉同豚肉、多元化唔洗净系烧牛肉~
• 海鲜 | 法式奶油生蚝、日本刺身带子
烧咗一阵肉,中间我地烧下海鲜中和下口感,带子系刺身级大大粒、生蚝都新鲜配上奶油酱,味道几夹
• 烧肉 | 菲力牛排佐香蒜奶油、美国酱渍封门柳
菲力牛排因为系牛柳,口感相比A5和牛油脂就冇咁丰富,但配埋香香蒜奶油酱一齐烧,蒜香味浓郁!而封门柳牛味不嬲出名牛味浓,用酱渍方式去烧,反而中和咗浓烈牛肉味,味道易入口😋
• 蔬菜|日本山药 、栉瓜
烧完既日本山药口感劲爽脆!餐厅选择咗厚切 原来系因为可以系烧个时保持到山药既水份 唔会好易变得干身!栉瓜都清甜,忍唔住好快食完😆
• 主食|真理丼 The Truth Donburi 🌟
食完咁多款肉我地两个都已经好饱!但见上网推介真理丼,系鱼子酱、海胆、生牛肉、月见、黑松露既丼饭,冇理由会唔好食既!我地就另加左$140试下,果然拌埋一齐食系好香好𩠌饭❤️🔥两个人眨下眼就清晒成碗 lol 推介推介
• 饮料|柚子气泡玄米茶 Yuzu Genmaicha
餐厅都有日本Suntory啤酒同本地啤,不过本人唔饮酒,所以简咗柚子气泡玄米茶,食咗咗多A5和牛都可以解腻 好 refreshing 😆
第一次嚟呢间餐厅CP值高, $598 Dinner set 包左咁多款肉同A5级和牛!抵食!下次都会再encore❤️🔥