2010-01-28 141 浏览
今午约左个fd lunch , 稔住近d 中间位就系机利文街揾食, 去过 2/3次觉得 mamma mia cafe 都ok, 于是决定依到。极速行过去冇book 枱去到冇位就第间, 才不知都未full 重有好多位, 选择楼上雅座倾计舒服d。坐落个waiter 比左个手写 menu,items 有限, 重全英文之前个menu 正常d 中英对照有图, 于是一边落单一边问, 个waiter 都好礼貌地解释到, 最后我pick 左个白菌汁肉酱扁意粉/我 friend 就pick 左个 spicy 既肉酱扁意粉 饮料则pick 左要soup。先不写食物质数, 我地边倾边等个soup 好快就上到枱跟埋个好袖珍既长条及圆形面包各一,其他枱开始有人, 等左20分钟到听隔离个3男1女同个waiter 讲:, 于是追单及取清水, then 另有一枱明显系迟过晒其他3枱(包括我地), 但佢3个人食物就全部一一上晒及提供清水, 坐于我地后面一枱既客人亦察觉到迟黎先食既局面, 之后即向waiter追单, 一追之下水及食物才到, 然后见我及隔枱都未见上到食物个时已经成半个钟, then个waiter 才开始上清
先不写食物质数, 我地边倾边等个soup 好快就上到枱跟埋个好袖珍既长条及圆形面包各一,其他枱开始有人, 等左20分钟到听隔离个3男1女同个waiter 讲:[包就到左, 但soup 等左几个字都未上], 于是追单及取清水, then 另有一枱明显系迟过晒其他3枱(包括我地), 但佢3个人食物就全部一一上晒及提供清水, 坐于我地后面一枱既客人亦察觉到迟黎先食既局面, 之后即向waiter追单, 一追之下水及食物才到, 然后见我及隔枱都未见上到食物个时已经成半个钟, then个waiter 才开始上清水,soup only 比佢地, but 我地就仍然未有主菜 include 清水, 个刻真系火都黎埋, 一野同个waiter 讲要清水同 叫佢个大厨即刻整好2碟主菜上黎, 虽然出菜系唔关个waiter 事, 但佢就冇跟单既次序出/上枱, 服务唔专业, 就算追左都等到 1:45先上到。重要系遂碟上, 一黎到都忘记左自己叫左咩, 重搅到食错左我 friend 个碟, 连佢都冇察觉!!!

写到食物质数, 我地叫左个2碟意粉 真系就系得意粉只系加d 汁系面, 一d 料都冇 而且我错食个碟只系温热, 后上个碟白汁就热好多, 至于个soup 唔知系咩国家式, 个soup 冇咩汤水比一般soup “结”, 似落系意粉面既汁, 不过公道d 个味道就ok 而且d 料大大粒, 都稔唔到对佢既食物写d 咩, 重收$58+10%之前 menu 有鹅肝/牛扖同猪手类份量重大大碟, 依架唔知系咪转左手, 所以分别咁大一次差过一次, 都唔会再光顾。

Last, 对于个waiter 有d 内疚 都唔怪得晒佢, 出门口佢都重会讲多谢之类, 依到加番d 分。今次全冇心情拍照, 所以 no show