2020-08-12 672 浏览
我自己本身对饮咖啡真系无乜研究🤣但应承过自己做得foodie就要大胆尝试乜都学下咁🤓今次就跟个平时会饮下咖啡嘅朋友一齐试下呢间佢几推荐嘅cafe先👍☕💥Single Origin -- Ethiopia $55(White flower, Lemon tea, Ginger candy)💫较Fruity嘅咖啡豆,而且算系多层次啲嘅味道。比较少试,当跳出comfort zone😝😝💫无论系闻落定饮落都唔系好强咖啡味,反而每啖回甘都感受到淡淡嘅茶味🍵😱劲特别👍💫唔知系咪因为白茶花💮同姜糖🍬嘅味道融合咗,竟然饮到少少香茅嘅感觉🤣🤣🤯评分: 8/10 😍 (有惊喜)💥Espresso Blend -- Honeycomb $(忘了🥺)(Floral, Apricot jam, Oolong tea)💫唔知系因为冻饮定咖啡豆嘅原故,好淡咖啡味,比上面𠮶杯更淡☕💫花味同茶味都唔系好出,但饮到少少果酸味。💫饮到中段,咖啡嘅酸同涩渐出,但始终觉得唔系好重咖啡香🤔😬评分: 6.5/10 🤔💥Orangicano $55(Orange Juice, Espresso, Local Honey)💫第一啖饮已

评分: 8/10 😍 (有惊喜)
Single Origin -- Ethiopia

💫花味同茶味都唔系好出,但饮到少少果酸味。
💫饮到中段,咖啡嘅酸同涩渐出,但始终觉得唔系好重咖啡香🤔😬
评分: 6.5/10 🤔
Espresso Blend -- Honeycomb

💥Orangicano $55
💫第一啖饮已经觉得超甜🤣无谂过会喺呢啲较专嘅咖啡店有到呢只甜度嘅咖啡🤯
💫橙味极浓,加上Espresso用咗上面Honeycomb只豆,所以橙味稍为盖过咗咖啡味🤔
💫好fresh好啱夏天同埋唔太钟意咖啡但陪fd嚟嘅人士饮🤣
评分: 7/10 ☺
Orangicano

💥Raspberry Crumble Pie $46
💫有惊喜! 覆盘子果酱味道唔假,亦唔会死甜👍酸得嚟带点fresh嘅感觉😍👍
💫牛油皮好香、好松脆👍
💫面头crumble仲加咗啲类似核桃嘅果仁,口感好丰富😋
评分: 8/10😍
Raspberry Crumble Pie

💥Baked Portobello, Porcini, & Ricotta Sandwich $62
💫全部都系菇!!🤣🤣啖啖菇!! 但又唔算超级重菇味,反而牛肝菌嘅味道重啲。
💫芝士味唔出就预咗,都系用嚟做cream嘅质感。
💫面包中规中举🥖
评分: 7/10 ☺

(感谢睇到呢度嘅你❤)

美味度👅: 7.3/10
性价比💕: 7/10