2018-05-01
呢间位于湾仔厦门街嘅The Spice House,系我最钟意嘅泰国餐厅,钟意佢地道又抵食。平时多数夜晚嚟帮衬,今日午饭前有嘢做嚟到湾仔,就顺便嚟填肚。今日先知原来呢度有午市套餐,就平平地叫左冬荫功汤河($60),青咖哩猪饭($65),唔使加一,算系合理。要知道湾仔呢一带午饭时候想揾啲好啲嘅食肆,都起码$60蚊。好快就端左杯龙眼茶嚟。呢度嘅龙眼茶平时要$20,套餐包埋好着数。比想像中有啲甜,啲冰融埋就差唔多。普普通通嘅冬阴公,就最可以试到一间泰国餐厅嘅水准。饮落先鲜甜后辣,香茅罗勒味重,越饮越上瘾。香叶柠檬叶罗勒香茅虾碎,都可以喺碗汤度揾到,所以点解个汤咁好味就系咁解。虾🦐唔算好新鲜,但系都有咬口。一碗有四粒鱼蛋,落足料而且鲜味弹牙。可以挑剔嘅系,如果有其他配料可以拣就更好。泰式青咖喱就不嬲都会叫嘅,钟意佢地道又足料。虽然望落可能普普通通,里面其实除咗上面提及过嘅香料,仲有香菇红椒茄子🍆翠玉瓜,而且食得出佢哋系先炒过,然后先放落咖哩度,又香又入味。猪肉片虽然卖相一般,食落亦都讲唔上系嫩,不过猪味真系好浓,配上咖喱汁,绝对系锦上添花。另外,咖喱汁一啲都唔孤寒,足够𩠌晒成碗饭。提提唔系太食
提提唔系太食得辣嘅朋友,可能会觉得呢度嘅菜式都偏辣。