2015-10-29 452 浏览
𠮶日睇新闻发现越南近排做签证好似减价左,而且我又发现好多环游世界嘅朋友都会将越南列入佢哋嘅必游国家之一,下龙湾谋杀左唔少菲林。我下一个要去嘅地方就系越南,爸爸都想去,去睇吓一啲自然风光嘅美同埋食一啲比较简单地道小食汤粉,所以今日嚟到尝越探探路。今次晚餐同埋我嘅外籍朋友一齐嚟食添,总共三个人,叫咗六个𩠌,所以叫𠮶啲𩠌都系冇海鲜嘅,而且味道唔会好浓郁,因为外籍朋友一定顶唔顺。唯一一个我同另外位朋友分享嘅系水晶软壳蟹米纸卷$68,透明既水晶米纸卷烟烟un un,包著特脆鲜炸既软壳蟹,又有埋檬粉、青瓜、生菜、红萝卜丝,多种口感既交响曲,配埋甜酸汁,锦上添花呢!安南炒金边粉$92呢个粉就普通d,好中式,只系用左扎肉咁,炒得几香既都。本身想叫捞檬架,不过外藉朋友唔食得鱼露啵。尝越脆春卷$52新鲜滚滚既,米纸咁整,又有另一番风味,不过同样唔油,反而好干身既,赞,包左d杂菜粉丝,丝丝既好好味!青木瓜鸡丝沙律$88青木瓜现实成个咁我最憎食,总觉得有怪味,但次次用黎整沙律,又出奇出正,青木瓜丝爽嫩,捞埋鸡丝同个dressing,真系好开胃,特别系个堆花生碎,唔好睇少,味道就系咁生色不少!惹味黑椒牛柳粒$9
水晶软壳蟹米纸卷
青木瓜鸡丝沙律
青木瓜鸡丝沙律$88
惹味黑椒牛柳粒
惹味黑椒牛柳粒$98
好有镬气咁,真系如其名,惹味,但黑椒可以再劲d,我地无辣不欢
牛柳粒保持嫩,唔会老!
马拉盏炒杂菜
马拉盏炒杂菜$68
呢个马拉盏味好劲好出,我顶唔多顺,普普通通啦。

三个人坐卡位倾左好耐,好开心,希望可以暑假前去到当地一次啦!
2015-10-28