2014-08-09
几个月前先曾经到嚟Naked Gurume Gyarari出席试食活动,印象不俗,西日混和菜,日本食材配合西式煮法,西式食材添加日本味道,当晚嘅味道仍有种历历在目嘅感觉。这晚,适逢老友转咗新工,晌上环𠮶边返工,就相约晌度食番餐当道贺,跟老友食饭喺一件开心事,边谈边食,先祝愿老友新工工作顺利,前途更上一层楼。餐厅位于伊利近街嘅楼上铺,门口亦开得唔算显眼,不过,楼梯、走廊一巷黑与白,既隐敝,又神秘,份外型格。伊利近街一带都喺啲旧式楼宇,但一踏入餐厅,又喺另一番景象。容许小弟偷懒,套用上次嘅食评讲讲环境,入门口有个迷你酒吧,唔食饭晌度轻松饮嘢都唔错,转而进入用餐区,环境以深啡衬黑,配以不同聚焦点射灯,墙边嘅日式枫叶壁画,冷酷得嚟有份破格感,而且,枱櫈嘅编排全无压迫感,空间感大,令人觉得悠闲舒服;餐厅尽头位置喺开放式厨房,可一赌厨师做菜嘅风采。本来有几款菜式喺上次试过,想介绍俾朋友,不过,原来啱啱出咗新季度嘅厨师推介,当然想试新嘢啦。Heriloom Tomato (Palette Cleanser) $148跟餐牌嘅食材有少少出入,细问之下,原来除主角英国血茄之外,其他嘢都可能有啲变动,但大
跟餐牌嘅食材有少少出入,细问之下,原来除主角英国血茄之外,其他嘢都可能有啲变动,但大前提都喺会选用由附近街市所买到嘅新鲜食材。英国血茄虽然色泽瘀黑,但味道清甜;此外,仲有蕃茄、莲雾,清爽多汁;冲绳海葡萄之前已经食过,口感有趣,底下洒满炸紫蕃薯碎,配以自家调制嘅沙律酱,好睇好食。 Shuck & Baked (2 pcs Baked Oysters) $138
焗蚝,据个店长讲喺以白酒做汁,不过白酒香味唔喺好强,但蚝面嘅自家制鸡蛋汁及巴马臣芝士,令只蚝更芳香,饱满多汁嘅生蚝变成半生熟,仍带几分鲜味,唯一要挑剔喺个「蛋黄白酒汁」有少少咸。 Butteryaki Clams $158
西式嘅白酒煮蚬从新演绎,改用清酒、味醂、昆布、葱、蒜片所做嘅汤(唔喺样样材料都食得出,只喺餐牌有写到明啫),味道颇香浓,带点酒香,几唔错;而蚬只据侍应介绍又喺每日街市新鲜入货,肉厚鲜甜,又去晒沙,值得推介。然后,再以百吉包(法包)蘸汤汁食,令我谂番起晌马交食葡菜柠檬炒蚬时,最喺又喺同样食法,面包蘸汤汁,好味! Uni con Lardo Crostini (3 pcs) $168
依道菜喺店长推荐俾我哋,果然无介绍错,以百吉包盛住海胆,再铺一层薄到透明24个月熟成嘅意大利生火腿,加埋黑橄榄及橄榄油鱼籽做成装饰。之前店长介绍时听落已好吸引,送到上枱卖相非常精致,入口海胆又绵又香,火腿出奇唔觉佢肥,带微微烟熏香,最顶顶啲橄榄油鱼籽最有趣,利用分子料理方式以橄榄油做成鱼籽咁,一咬爆开满口橄榄油油香。 14 Hours Duck Oil Confit Abalone $168
睇个名「14小时油封鲍鱼」好似好劲咁,所以点一客试试,不过,原来一客得一只,感觉实在唔平。若论味道、质素,其实件鲍鱼一啲唔差,鲍鱼软腍,少少烟韧,除有鲍鱼味,仲带有姜味及微微酸香,不过,鸭油香倒不太明显,反而伴碟嘅海珊瑚几得意,有啲似食海蜇。 Chipotle Mekajiki Belly $168
意犹未尽,兼又真喺未够饱,所以,特意再多叫一款主菜「剑鱼腩」。简简单单嘅煎剑鱼腩,都摆得好有心思。伴菜有红菜头、白萝卜、车厘茄、鲜露笋及幼滑嘅薯蓉,配以一个少少辣,又有烟肉味嘅忌廉汁,味道挺特别。至于件剑鱼腩,煎得表面焦脆,且鱼味浓,不过口感挺实似旧肉多啲,唔喺食开一般鱼肉嘅嫩滑质感,因为都喺第一次食,所以都唔知剑鱼腩本质喺唔喺咁! Bird’s Nest w/Naked Milk Pudding $128
上次个Blueberry Sushi甜品好鬼马,今次个布甸就正路好多。紫衬白,鲜蓝莓、紫蕃薯粉衬托雪白嘅布甸,卖相超一流。而3.6北海道牛乳做嘅布甸,奶香浓到不得了,质感柔软,甜度又啱啱好,正呀!加埋一大羹印尼燕窝,立时矜贵不少,不过,个人觉得单叫Naked Milk Pudding (Original / Lemongrass) 已足够,兼且抵食好多,只卖$78! Naked嘅菜式唔单止菜式不拘一格,仲有好多创意,卖相、味道兼备,不过,大部份菜都喺比较细份量,一小口一小口,要多叫几碟先够撑肚皮,所以,相对消费亦颇高。所以,我哋最后都胆粗粗俾咗啲愚见予店长,可唔可以将上述几款 厨师推介菜式,以一人份嘅份量,再加点炒饭或冷面,拼凑成一个定食,定价晌$350-400左右,应有一定嘅吸引力吧。