2018-08-05
为左女友一句想试starbucks嘅nitro cold brew coffee,突登去左加连威老道间starbucks reserve买黎饮。点知去到先发现呢间冇,店员话最近都要去到旺角家乐坊starbucks reserve先有,唯有过去试下啦。家乐坊分店比平时嘅店舖大好多。门口已经见到starbucks reserve所提供嘅4款咖啡豆。我地入去就即刻过去bar枱果边,终于发现有nitro cold brew。同店员落完单就揾位坐低。隔左一阵期待已久嘅咖啡就送到。除左咖啡之外,店员会系餐盘上放有一片朱古力,一杯水同一张介绍所用咖啡豆嘅卡片。今次呢杯就用左萨尔瓦多蒙特卡洛庄园嘅咖啡豆。虽则我地唔系咖啡狂热份子,亦唔系好识分卡上所谓嘅柑橘气息同黑朱古力余韵,但作为外行人黎讲呢杯nitro cold brew系唔错嘅。咖啡入口细滑,没有苦涩味,之余仲有d清香。因为没有加糖同奶所以更能带出咖啡嘅香味,与一般系starbucks买到嘅咖啡相比可以讲系香滑10陪。虽说价钱系比starbucks一般咖啡贵,但间唔中享受下都唔错呀!