2018-10-15
一直都好钟意via tokyo嘅抹茶甜品,来到尖沙咀食完lunch都要特意食埋甜品先走,假日两点零钟来到,客人唔多,好舒服,无以前咁多人;不过到下午茶时间几乎全店满座,只能够讲,我地好彩喇呢度有雪糕、蛋糕、刨冰等等甜品,雪糕D口味都不时会转,今期有黑芝麻,焙茶、抹茶同牛乳。留意番,每人最低消费一款餐点或饮品。点左焙茶拿铁(40),好快店员就送上,有好可爱嘅心形拉花,焙茶味突出,唔会俾奶味盖过,仲好顺滑。虽然系热饮,但又唔觉得热到入唔到口。我就好钟意喇,朋友试左一啖,就觉得甜甜地。另外雪糕款式都十分多,有配水果,有白玉、红豆、脆米、黄豆粉同蕨饼等等款式,大致系五十零蚊款,其实几抵食,份量唔少。我地都试过好多款,今次就拣左脆米白玉抹茶牛奶雪糕(54)。雪糕都几大杯,我地影左好耐相,整体来讲,都唔算溶得好快,雪糕食落好厚身,好滑溜,系会饱肚果种。抹茶味浓郁有回甘效果,好有水准,而牛奶雪糕亦都好有奶香,当然啦如果要二选一,我一定系投抹茶一票。脆米就唔脆嘅,不过好有米香。白玉亦都好烟UN考虑左好耐究竟点芭菲定刨冰,决定点后者,刨冰有士多啤梨、抹茶同呢款应该系限定款式,有净芒果味或者可以试呢款芒果
考虑左好耐究竟点芭菲定刨冰,决定点后者,刨冰有士多啤梨、抹茶同呢款应该系限定款式,有净芒果味或者可以试呢款芒果草莓沙冰,一次过食到两种口味,好爽!刨冰卖相好靓,整得好平均,两款口味各一半,面头就加左忌廉同芒果肉,仲好好大粒士多啤梨。刨冰面头同中间都系唧满果酱,所以唔会食食下冇哂味,而且呢款几足料,连内馅都加左好多果肉。果酱味道预左系甜D,但配埋刨冰就啱啱好。冰粒都算打得几滑身,食完凉浸浸,大满足